115 kredit egy félév alatt? Úgy tűnik, lehetséges


Kovács Barna (19éves) - 9 hónapja

Molnár Zoltán, a Debreceni Egyetem hallgatója 115 kreditpontot gyűjtött össze egyetlen félév alatt, írja a telex.hu. A rekordot érő eredmény úgy jöhetett össze, hogy Zoltán három szakra (programtervező informatikus, mérnökinformatikus, vezetés és szervezés) jár párhuzamosan.

A férfi nem először került be a hírekbe, korábban is gyűjtött már össze rekordot érő kreditpont mennyiséget: ekkor két szakon, 87 kreditet szerzett egyetlen félév alatt. Tavaly februárban egy másik egyetemista, Bernadett megelőzte, ugyanis – szintén két szakon – 89 kreditet szerzett, ám most ismét Zoltán szerezte meg a vezetést a szinte megdönthetetlennek tűnő 115 kreditpontjával.

De mi is az a kredit? Lényegében egy egységes tanulmányi mértékegység, melyet minden hazai egyetemen használnak, és amely megkönnyíti azt is, hogy más Európai Uniós ország egyetemein beszámíttathassuk az itt elvégzett féléveket, és fordítva. A kredit kifejezi azt az időt, amelyet egy adott tantárggyal foglalkozni kell.

Természetesen nem mindenki tanul egyforma sebességgel, így ez inkább becslés, mint pontos adat, de egy kredit körülbelül 30 óra munkaidővel ér fel. Mivel az egyetemi tanulmányok során félévekben számolnak, a 30 óra is egy félévre értendő.  Egy alapfokú diploma megszerzéséhez általában 180 kredit megszerzése szükséges. Mivel ezek a képzések 6 félévesek, könnyen kiszámolható, hogy egy félévben körülbelül 30 kreditet kell megszerezni. Egy tantárgy általában 2-3 kreditet ér, de ez nincs kőbe vésve, néhány óra akár 6 kredites is lehet, ezekkel értelemszerűen sokkal több munka van.

Az alapfokú diploma (de egyébként a mesterfokú is) több és kevesebb idő alatt is elvégezhető, mint amennyi a mintatantervben szerepel, azaz a félévenkénti 30 kreditnél kevesebb és több kreditet is gyűjthetünk. Lehet továbbá extra órákat is felvenni, a legtöbb egyetemen 10 százalékkal lehet túllépni a mintatantervben szereplő kreditszámot, utána fizetni kell.

Mivel Zoltán egyszerre 3 szakra jár, kapásból 90 kreditet kell összegyűjtenie egy félév alatt, de miután neki ennél is több gyűlt össze, vagy korábban szeretne végezni, vagy bőséggel válogatott szabadon választható tárgyak, esetleg más szakok tárgyai közül is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

telex.hu

felvi.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved