881 állatfaj 10 528 egyede él a Budapesti Állatkertben


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

Az új év kezdetén „népszámlálást” tartottak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Eszerint az intézmény munkatársai jelenleg 881 állatfaj 10.528 egyedéről és 115 nem egyedenként nyilvántartott tenyészetéről gondoskodnak.

Más állatkertekkel összevetve a Fővárosi Állat- és Növénykert fajszáma kiemelkedő: a hazai állatkertek közül itt látható a legtöbb féle állat, és európai összehasonlításban is csak kevés helyen mutatnak be ennél több állatfajt.  Ráadásul nemcsak a bemutatott fajok száma kimagasló, hanem a változatosság is nagy, hiszen a szóban forgó állatfajok sok különböző állatcsoportot képviselnek.

A városligeti intézményben az emlősöket 133 faj 1368 egyede, a madarakat 151 faj 1262 egyede, a hüllőket 130 faj 950 egyede, a kétéltűeket 30 faj 131 egyede, a halakat 218 faj 6070 egyede képviseli. A gerinctelenek közül 213 különböző fajjal foglalkoznak, ezen belül 98 faj esetében van egyedi nyilvántartás, 666 egyedre.

A teljes állatgyűjteményhez még hozzá kell számolni a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkertet is, ahol 25 faj 127 egyedét mutatják be, de ebből 19 faj a városligeti bemutatóhelyen is megtalálható.

Budapesten évtizedek óta nagy súlyt fektetnek arra, hogy minél szélesebb keresztmetszetet mutassanak be az élővilág sokféleségéből.

Ez a sokféleség, az úgynevezett biodiverzitás ugyanis az élővilág egyik legjellemzőbb sajátossága, és mivel az emberi lét szempontjából is kulcsfontoságú, a veszélyeztetett fajok védelme is végsősoron az élővilág sokféleségének védelmére irányul.

Az Állatkert szakemberei igen sok ritkulóban lévő fajjal foglalkoznak, amelyeknél a bemutatáson túl a természetvédelmi célú szaporításnak is igen nagy a jelentősége. A 2020-as éveben például a sörényes hangyászoknál (sebezhető faj), a szumátrai orangutánoknál (kritikusan veszélyeztetett faj), az ázsiai vadkutyáknál (veszélyeztetett faj), az óriásvidráknál (veszélyeztetett faj), a tapíroknál (sebezhető faj), a szürkenyakú koronásdarvaknál (veszélyeztetett faj), illetve a tarvarjaknál (veszélyeztetett faj) is jelentős szaporítási eredményeket értek el Budapesten, ráadásul az óriásvidrák és a tarvarjak esetében az Állatkert részt vett a szóban fajok védelméhez kapcsolódó visszatelepítési programokban is.

Egyes fajokat a hazai állatkertek közül csak Budapesten mutatnak be. Ilyen például az óriásvidra, a csupaszorrú vombat és a rövidcsőrű hangyászsün is. Ezeket a fajokat a városligeti intézményben szaporítják is, sőt, a vombatok és a hangyászsünök esetében az eredmények világviszonylatban is élenjárónak számítanak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

2017 Kidsnews | All rights reserved