A magyar élelmiszeripar fellendüléséhez jól képzett fiatal szakemberek szükségesek – február 1-jén létrejön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A Szent István Egyetem átalakulásával február 1-jén létrejövő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hosszú távon legalább 13 ezer hallgatóra számít – mondta az új felsőoktatási intézmény kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. Csányi Sándor a kuratórium bemutatkozó online sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg 14 ezer hallgató tanul öt campuson, több mint ötven telephelyen.  

A cél, hogy az új felsőoktatási intézmény az egyik legjobbá váljon Magyarországon. Kiemelte, hogy az intézmény mindegyik kara egyformán fontos, és

nemcsak kiváló agrárszakembereket akarnak képezni, hanem olyan értelmiségieket is, akik a vidéki élet bástyái lehetnek.

Nagy István agrárminiszter, kuratóriumi tag kijelentette, hogy az integrált egyetem a magyar mezőgazdaság és vidék megújulásának záloga. Szolgálja az élelmiszeripar versenyképességének növelését és a vidék megmaradását. Egy új generáció felnevelését, amely élére áll ezeknek a folyamatoknak – mondta.   Véleménye szerint a 21. század felmerülő problémáira nincs tisztán agrárszakmai válasz. Multidiszciplináris ismeretekre (szerk: Két vagy több tudományág vagy szakterület független együttműködésére épülő feladat vagy közösség) van szükség, informatikai, műszaki, élettudományi kihívásokra egyaránt választ kell adni – mondta.

Az agrárium tradicionális képe sajnos jelenleg nem biztosít vonzó karrierlehetőséget az ifjúságnak, komoly kihívás inspirálni ezt a generációt – hangoztatta Nagy István.

A magyar élelmiszeripar fellendüléséhez jól képzett fiatal szakemberek szükségesek – tette hozzá, a mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságúnak nevezve, hogy az “agrár-nemzedékváltás” gördülékenyebb legyen.

A miniszter szerint fontos az integráció, mivel az agrár-felsőoktatás korábban nem volt hatékony: a széttöredezett rendszerben sok egyetem kínált sok, kis létszámú képzést. Nagy István mérföldkőnek nevezte az egyetem modellváltását, az új struktúra nagyobb mozgásteret biztosít az intézménynek – vélekedett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved