Befektetés a jövőbe? – A diákhitelek


Safagi (20éves) - 8 hónapja

A diákhitel előszeretettel feszegetett téma az egyetem előtt álló, a tanulmányaikat folytató, vagy akár újrakezdő tanulók között. Sokan elveszünk a pénzügyi kérdésekben. Az ellenzők táborának legerősebb érve, hogy kockázatos pályakezdőként máris hiteltörlesztéssel terhelni meg az első fizetést, de vannak, akik a sikeres jövő megalapozása mellett állnak ki mellszélességgel. Mai cikkünkben megpróbálunk utána járni a diákhitelt érintő pro és kontra érveknek.

Mi az a diákhitel?

A diákhitel a legegyszerűbben és az egyik legjobb feltételekkel felvehető hitelkonstrukció, amelyet a Diákhitel Központ Zrt. folyósít a felsőoktatásban tanulók számára.

„A Diákhitel Központ Zrt. állami tulajdonban álló, nem profitorientált szervezet, amely kimondottan a felsőoktatási tanulmányok pénzügyi támogatására jött létre. Míg a hagyományos pénzintézetek célja a hitelfolyósítás során a nyereség szerzése, a hallgatókra szabott diákhitel abból a megfontolásból született, hogy a felsőoktatásban való részvétel mindenki számára elérhetővé váljon.” – olvashatjuk a diakhitel.hu-n.

Tehát ennek a pénzügyi hitelnek a célja az, hogy bárki részt vehessen a felsőoktatási rendszerben, ezt kifejezetten diákok számára optimalizált pénzügyi lehetőségekkel biztosítva.

Milyen diákhitelek vannak?

Diákhitel1 és Diákhitel2, illetve Diákhitel Plusz. Egymástól jól elkülöníthető hitelfajtákról beszélünk. Ahhoz, hogy diákhitelt vehess fel, felvételt kell nyerned egy felsőoktatási intézménybe, és aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezned.

A hitelfelvétel egy komoly elhatározás, akár fiatalon, vagy későbbi életünkben! Hosszú távra szóló döntést hozunk, alaposan fel kell mérni lehetőségeinket, a kockázatokat, éppen ezért fontos a megfontolására elegendő időt szánni.

Most vegyem meg vagy később? Hitelt vegyek fel vagy inkább spóroljak rá? Ezzel a videóval segítünk végiggondolni!

A tájékozódáshoz a Diákhitel oldalán kalkulátort is találhatsz, ahol beállíthatod a hitelösszeget, a futamidőt vagy a kívánt törlesztőrészlet nagyságát, hogy döntést hozhass. A www.diakhitel.hu oldalon sok információt találunk, és a helyi tarifával hívható ügyfélszolgálaton is minden kérdésünkre választ kapunk, így ezt érdemes kihasználni

Kedvezőbb, mint más piaci hitelek, de ezt is vissza kell fizetni!

A diákhitel konstrukciók esetében fontos tisztában lennünk azzal, hogy fajtánként és akár szemeszterenként felvett hitel kamatozásban eltérhet, így ha élünk a diákhitel lehetőségével, érdemes ellenőrizni az aktuális kamatmértéket, hogy tisztában legyünk vele, pillanatnyilag milyen kamattal kell fennálló hitelünket számolni. Amennyiben a következő félévre is tervezünk diákhitel igénylést, mindenképpen érdemes újra tájékozódni.

Ma már mindenki tudja, hogy ha hitelt szeretnénk felvenni, az alacsony THM-et érdemes keresnünk. De mi is az a THM? 

Diákhitel1

A szabadfelhasználású Diákhitel1-et bármire költheted. Ez jelent lakhatást, technikai eszközöket, szórakozást, egyszóval bármit, ami szükséges. Tanévben havonta 15000-150000 Ft-ig terjedő összeget kérhetsz, ezt akár félévente egy összegben is folyósítják a számládra.  

Fontos azonban tudni, hogy az igen kedvező jelenlegi 1,99 % kamat az aktuális féléves kamat periódusra vonatkozik és korántsem biztos, hogy a következő szemeszterben is ezzel a kamattal számolhatunk.

A jelenlegi piaci viszonyokat tekintve a legjobb kondíciókkal rendelkező diákhiteleknek is változó a kamatozása, a tartozás összegét pedig az aktuális félév kamatlába alapján számolja ki a Diákhitel Központ. Ebből következik, hogy az év végén fennálló tartozásunkat az addig meg nem fizetett kamatokkal együtt tőkeösszegre számolják át, ami az azt követő években az aktuális kamatokkal számolva halad tovább.

Diákhitel2

Ez a hitel annyiban különbözik az előzőtől, hogy ezt kizárólag az önköltséges képzés térítésére használhatod fel, illetve kamatmentesen kell visszafizetned. Az összeg, amit átutalnak az egyetem számára, megegyezik az önköltséges képzés árával, annál többet nem igényelhetsz.

Ezzel a konstrukcióval a rossz anyagi körülményekkel rendelkező fiatalok előtt is megnyílik az önköltséges felsőoktatási képzés.

Diákhitel Plusz

A Diákhitel Plusz egyszeri segítség, maximum 500 000 Ft-ig terjedő összeg a tanulmányaid során. A visszatörlesztése kamatmentes, fix futamidejű és jelenleg a félév végéig – 2021. június 30-ig- 0% kamattal igényelhető. A folyósítást követő egy év türelmi idő utánra szól a visszafizetés kötelezettsége, azonban a DH1 és DH2 hitelekhez hasonlóan különdíj nélkül lehet elő- és végtörleszteni Diákhitel Pluszt   is .

Érdemes átgondolni annak a lehetőségét, hogy az egyelőre teljesen költségmentes hitel felvételével esetleg más, folyamatban lévő kölcsönök előtörlesztését vagy akár kiváltását is meglépjük. Logikus, hogy egy 0%-os hitellel egy magasabb kamatozású hitelt érdemes kiváltani. Előnye egyértelmű: csökken a visszafizetendő tőkerész, ezzel csökkenhet a futamidő és a törlesztés hátralevő idejére fizetendő kamat összege, így a törlesztőrészlet mértéke.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a DH1 és DH2 hitelekkel szemben a Diákhitel Pluszt nem a tanulmányaink befejeztével kell elkezdenünk törleszteni, hanem egy év türelmi időt követően 1-5 éves választható futamidővel kell számolnunk!

Miért érdemes a Diákhitelek valamelyikét használni?

  • Nincs hitelbírálat, kezes és fedezet
  • Teljes online ügyintézés
  • Akár szemeszterenként eltérő összeggel
  • Törlesztés – a tanulmányok befejezése után
  • Jövedelemarányos törlesztés
  • Rejtett költségektől mentes
  • bármikor ingyenesen előtörleszthető
  • Családtámogatási kedvezményekkel később kiváltható

Az összes diákhitelkonstrukció esetében élnek a családtámogatási kedvezmények. A diákhiteleket igénylők jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásokra, így, ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének a felét, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes diákhitel-tartozást elengedi a Diákhitel Központ.

A tanulásba fektetett idő és pénz folyamatosan megtérül. Ha valaki biztos és elkötelezett abban, hogy jövőjét a felsőoktatásban szeretné megalapozni, de nem feltétlenül van a családnak anyagi kerete rá, akkor mindenképpen érdemes a fent említett hitelek egyikét fontolóra venni.

Pénzügyi szakértőt is felkereshetünk, illetve ellátogathatunk a diakhitel.hu oldalára, ahol több információval és akár kalkulátorokkal is segítik a tájékozódásunkat.

Ha szeretnéd elmélyíteni tudásodat még jobban a témában, vagy csak egyszerűen szeretnél pár hasznos infót, tanácsot találni, amelyek hozzásegítenek a tudatos pénzügyi döntésekhez, úgy ajánlom figyelmedbe a Pénziránytű ingyenes „Értem a pénzem” alkalmazását, amelyet androidra a Google play áruházból, IOS-re pedig az App Storeból tudsz letölteni. Ezen felül, ha érdekelnek a részletes és naprakész infók, tanácsok, akkor a Pénziránytű egy Pénzbook nevű Facebook és Insta oldallal is rendelkezik, amelyekre érdemes vetni egy-egy pillantást!

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogatta


Forrás:

Diákhitel központ és Pénziránytű

2017 Kidsnews | All rights reserved