Családfakészítéssel óvják meg a gigantikus dögszagú titánbuzogányt a botanikusok


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A Szumátrán honos titánbuzogányt – Amorphophallus titanum-  nehéz termeszteni. Az Indonézián kívüli csaknem 500 titánbuzogány közeli rokonságban áll egymással, és ez a belterjesség sebezhetőbbé teszi őket a betegségekkel és egyéb fenyegetésekkel szemben. Ami kevesebb életképes magot, gyengébb palántákat és méret-, valamint sokszínűségbeli hanyatlást eredményez. – írja a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

  “Genetikai sokszínűség híján úgynevezett beltenyésztési depresszió alakulhat ki, mivel gyakorlatilag szoros rokonságban álló növényeket szaporítunk egymással” – mondta Susan Pell, az Egyesült Államok Botanikus Kertjének igazgatóhelyettese még decemberben a The New York Times című lapnak nyilatkozva.

A titánbuzogányok száma Szumátra szigetén is csökken: a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2018-ban veszélyeztetettként sorolta be az Amorphophallus titanumot a növény élőhelyén zajló fakitermelés és mezőgazdasági célú erdőirtás miatt. A becslések szerint mára kevesebb mint ezer példány maradt a vadonban. 

Az Amorphophallus titanum szagát a rothadó hús, a büdös zokni, a fokhagyma és a használt pelenka együtteseként jellemzik a szakemberek. A különleges illatorgia vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, ugyanakkor el is riaszt sok kártevőt. A növény magassága elérheti a három métert, a föld alatti gumó súlya az 50-75 kilogrammot. Csupán néhányévente virágzik és akkor is mindössze pár napig.

 A Chicagói Botanikus Kert szakemberei most a nyilvános kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok genetikai információinak és származási adatainak begyűjtésével szeretnék elkészíteni minden egyes példány „családfáját”.  Az adatbázis később segíteni tud majd azonosítani az egymáshoz illő növényeket és kiemelni az alulreprezentált genetikai sajátosságokat. A tervek szerint a chicagói intézményben egy pollenraktárat is létrehoznak, ahonnan kiszállíthatóvá tennék a virágport az éppen nyíló titánbuzogányok beporzásához.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved