Ferenc pápa: Nők is lehetnek lektorok és akolitusok


Kovács Barna (19éves) - 9 hónapja

Ferenc pápa január 10-én (Vízkereszt ünnepén) apostoli levelet tett közzé „Spiritus Domini – az Úr Lelke” címmel. A Motu proprio formájú (így nevezik pápa saját kezdeményezésére kiadott törvényeket) levél megváltoztatja az Egyházi Törvénykönyv 230. paragrafusának első pontját. A módosítás kánonilag lehetővé teszi, hogy nők is elláthassanak lektori és akolitusi szolgálatot.

 Az egyházban a lektori szolgálat az igeliturgia vezetését (a gyakorlatban a szentmisén való olvasást) az akolitusi szolgálat pedig az igeliturgia vezetését és az áldoztatást jelenti. Mindkét szolgálat kiegészülhet még közösségszervezési feladatokkal is. Mint azt Vértesaljai László jezsuita atya a Vatican News-on megjelent írásában kifejti, a törvény módosítása a gyakorlatban nem jelent nagy változást, püspöki engedéllyel eddig is hozzájárulhattak a szolgálathoz a nők. 

Ferenc pápa a Motu proprióhoz csatolt, Luis F. Ladaria bíborosnak, a Hittani Kongregáció prefektusának címzett levelében elmagyarázta döntésének teológiai szempontjait.

Ebben hivatkozik a pánamazóniai szinódus záródokumentumára, mely szerint „sürgető feladat az egész Egyház számára, hogy a különféle helyzetekben támogassák a férfiakra és nőkre bízható szolgálatokat.A megkeresztelt férfiak és nők egyházát kell erősíteni, a keresztségben nyert méltóságuk tudatosságának és szolgálatuknak a támogatásával”, ugyanakkor idézi Szent II. János Pál pápa szavait is, aki szerint „a szolgálati papság tekintetében az egyház semmilyen módon nem rendelkezik azzal a képességgel (facultas), hogy a papi rend szentségét a nőknek adja”. Ferenc pápa tehát nem tervezi a nők pappá szentelését, de fontosnak tartja, hogy ne legyenek kizárva világiak számára is vállalható szolgálatokból.

Erdő Péter bíboros a Magyar Kurir-on megjelent írásában reagált a pápa döntésére. Szerinte „A jelenlegi szabályozás annyiban új, hogy egy külön szertartással, ünnepélyes avatással is kapnak erre küldetést, ami ebben a tekintetben megszünteti a különbségtételt férfiak és nők között.” Hozzátette: „Amikor a Szentatya kiadta a dokumentumot, hangsúlyozta, hogy lényeges különbség van a szolgálatok és az egyházi rend szentsége között, ez utóbbi esetében az Egyháznak az eddigi hagyományát, hitelvi meggyőződését és fegyelmét követjük.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Vatican News ; Magyar Kurir

2017 Kidsnews | All rights reserved