Hamarosan jöhet az első űrhotel


Luca (16éves) - 9 hónapja

 Jóllehet egy űrszálloda első hallásra csupán sci-fi írók agyszüleményének tűnhet, de valójában nem is annyira lehetetlen, mint gondolnánk. Már javában tervezik egy magánűrállomás létrehozását az egyelőre egyedüli Nemzetközi Űrállomás (ISS) mellé, melyre elindulhatna az űrturisták első jelentős hulláma, előrelendítve az űrturizmust.

Bár tetemes összeg – s persze előzetes kiképzés – fejében már lehet magánemberként az ISS-re látogatni, a kereskedelmi szektor még csak első szárnypróbálgatásait teszi az űrben. Ennek egyik jelentős képviselője például Elon Musk, és cége, a SpaceX, vagy az Amazon alapítója Jeff Bezos és a Blue Origin, melyek mindketten többek között többször használható rakétákat terveznek. 

 Egy Axiom Space nevű houstoni vállalat pedig ennél tovább menne, mivel egy új kereskedelmi űrállomás elindítását tervezi mindössze három év múlva. A kétmilliárd dolláros, AxStation nevű projekt már akár 2028-ra elkészülhet.

 A tervek szerint 2024-ig egy legénységi modult csatlakoztatnának a Nemzetközi Űrállomásra, majd ezt még legalább két másik modullal bővítenék, köztük egy laboratóriummal és egy panorámás kilátórésszel. A vállalat mind a három modult a Nemzetközi Űrállomáshoz csatolva hagyná annak nyugdíjazásáig, amire 2028 körül számíthatunk. Leválasztása után az új AxStation az első szabadon keringő, kereskedelmi űrállomás lesz használatban, ami az űrturisták fogadásán kívül még kutatási célokat is szolgál majd.

 Annak érdekében, hogy minél inkább szállodai hangulatot árasszon, a lakórész berendezésének megtervezésével Philippe Starck neves belsőépítészt bízták meg. A kabinok a tervek szerint plüss párnázott falakkal és berendezésekkel, illetve futurisztikus színváltó LED-ekkel lesznek ellátva; valamint panorámás kilátást fognak nyújtani a mintegy 400 km-re lévő bolygónkra. A külső modulokat az európai repüléstechnikai vállalat, a Thales Alenia Space építi, ami az ISS-nek is készítette a modulok felét, míg a belső tereket Houstonban gyártják.

  Az ISS egykori menedzsere, Michael Suffredini által társalapított cég projektje tavaly zöld utat kapott a NASA-tól, ugyanis hivatalosan is engedélyezték a vállalat számára, hogy az első modulját az ISS dokkoló kikötőjéhez csatolja. Az Axiom megállapodást kötött a SpaceX-szel is, hogy egy maroknyi magán űrhajóst küldjön rövid távra az ISS-re ez év végéig.

A hotel meglátogatása persze nem olcsó mulatság. 55 millió dolláros árával és a szükséges kiképzéssel a bolygó elhagyása nem lesz egyhamar elérhető az átlagember számára, és a leggazdagabbak közül is csupán egy szűk réteg fog átesni a rostán. Tehát arra még várni kell, hogy az űrlátogatás elég olcsóvá és széleskörűen elérhetővé váljon ahhoz, hogy felkerülhessen az átlagos turista-bakancslistákra és a ’kihagyhatatlan úticélok’ összeállításokba.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved