Heti Covid-Mérleg: Az Európai Bizottság engedélyezi a második oltóanyagot


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Az Európai Bizottság a tegnapi napon feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett Covid19-oltóanyag forgalmazásához. Ez a vakcina – a BioNTech és a Pfizer 2020. december 21-én engedélyezett oltószere után – az Európai Unióban engedélyezett második koronavírus-oltóanyag.

Az engedélyezésre azután került sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kiértékelte a vakcina biztonságosságát, hatásosságát és minőségét, és ennek alapján javasolta a feltételes forgalombahozatali engedély megadását, mivel a vakcina előnyei meghaladják a védőoltás beadásából eredő kockázatokat. A feltételes forgalombahozatali engedély megadása után a vállalatoknak folyamatosan további adatokat kell benyújtaniuk, beleértve a az új tanulmányokat is annak megerősítésére.

Az engedélyt az uniós tagállamok is jóváhagyták. Az engedélyezésnek köszönhetően az EU további 160 millió adag koronavírus-oltóanyaghoz jut a BioNTech/Pfizer által biztosított 300 millió adag vakcinán felül.

A Moderna-oltóanyag leszállítására 2021 első és harmadik negyedéve között kerül majd sor. Az Európai Bizottság eddig összesen hat gyógyszeripari vállalattal állapodott meg az általuk fejlesztett potenciális oltóanyagok megvásárlásáról, így a jövőben további koronavírus-vakcinák beszerzésére is sor fog kerülni a vakcinák tudományos értékelését és engedélyezését követően.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

2017 Kidsnews | All rights reserved