Hogyan drónozhatok legálisan Magyarországon? – Változnak a szabályok!


Kovács Barna (18éves) - 3 hete

Talán nincs olyan fiatal 2020-ban, aki ne követne – vagy legalább ne ismerne –1-2 videóbloggert. A műfaj nagyon népszerű lett az elmúlt években, és könnyen megfigyelhetjük, hogy egy valamire való videóból nem hiányozhatnak a légifelvételek, melyeket látszólag gyerekjáték elkészíteni. A valóság azonban nem ennyire egyszerű. Kell hozzá egy drága eszköz, szükséges a gyakorlottság, és ami legalább ennyire fontos: meg kell felelni az előírásoknak. Hogy miért? Azért, mert ezek az eszközök – noha ártalmatlannak tűnhetnek – veszélyesek.

Senki nem szeretné, ha egy akár több kilós drón a fejére pottyanna a reggeli kocogása közben, ahogy azt sem, hogy késsen a repülőgépe egy, a gép közelébe kerülő drón miatt. Csak, hogy ne a legrosszabbakat említsem… Láthatjuk tehát, hogy muszáj szabályozni a drónok használatát, pláne, hogy az elmúlt néhány éveben megsokszorozódott a számuk.

Mielőtt belemennék a részletekbe fontos tisztázni, hogy a cikk a 2021. január elsejétől érvényben lévő szabályokat ismerteti. Nem térünk ki a jogszabály minden egyes pontjára, hiszen nem minden része vonatkozik átlag felhasználókra, illetve vannak köztük magától értetődőek is. Nem hiszem például, hogy a kidnsews.hu olvasói közül bárki robbanószert szeretne szállítani az újonnan vásárolt robotrepülőjével.

A cikket aktuálissá teszi, hogy 2021 elejétől megváltozik a pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó szabályozás. Ennek oka, hogy az Európai Unió egységes szabályokat alkotott, melyeket január elsejétől kell alkalmaznia a tagállamoknak. Az egységes rendszertől el szabad térnie az országoknak, de csakis szigorúbb irányba, enyhébb törvényt nem alkothatnak. Kitér arra is az Európai Uniós szabály, hogy azokat a részleteket, amik az EU-s törvényekben is benne vannak nem kell a tagállamoknak is leírnia. Ebből következik, hogy a hazai jogszabályt csak az Európai Unióssal együtt lehet értelmezni.

Az január elsején hatályba lepő törvénymódosítás szerint, a 120 gramm alatti, adatrögzítő eszközzel fel nem szerelt, 100 méter távolságnál messzebbre az irányítótól eltávolodni nem képes drónok játéknak minősülnek, így aki ilyen eszközzel rendelkezik, megnyugodhat, korlátok nélkül használhatja a későbbiekben is.

A játéknak már nem minősülő eszközöket a törvény három kategóriába sorolja, ezek a nyílt, a speciális és az engedélyköteles kategória. Utóbbi kettővel részletesen nem fogunk foglalkozni, mert az átlagembereket nem érintik, de nagy vonalakban arról van szó, hogy ezekbe a kategóriákba tartoznak azok a drónok, amikkel például fesztiválokon nagy tömegek felett szabad repülni, valamint azok óriás eszközök, amikkel az autópályákat, és a nagyfeszültségű vezetékeket ellenőrzik.

A nyílt kategória annál jelentősebb.

Ide sorolható minden eszköz, ami már nem minősül játéknak, de csak 120 méterre távolodik el a földtől, és nem éri el a 25 kilogrammot.

Ezekkel a drónokkal nem szabad embertömegek fölé repülni (ha megtennénk, már az engedélyköteles kategóriába tartozna a tevékenységünk), értelemszerűen kerülni kell azokat a területeket, ahol a drónozás tilos, nem szabad velük megközelíteni külső személyeket, regisztrálni kell őket, és vizsgát kell teljesítenie az ezeket kezelő pilótának.

A regisztráció menete egyelőre nem tisztázott, de feltehetőleg a Közlekedéstudományi Intézet weboldalán lesz majd rá lehetőség. Sajnos pontosan nem tisztázott az sem, hogy hol tudunk majd vizsgát tenni, és hol tudjuk majd az ismeretanyagot elsajátítani, de az biztos, hogy a vizsgáztatáshoz és a képzéshez az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélye szükséges.

Az eszközöket a gyártóknak a tulajdonságaik alapján meg kell jelölnie (C0, C1, C2, C3), majd ezen jelölések alapján a drónok be lesznek sorolva a nyílt kategórián belül egy alkategóriába (A1, A2, A3). Ezekre további előírások vonatkoznak, megszablyák például, hogy milyen vizsgát kell teljesítenie, és milyen életkort kell minimum betöltenie a pilótának.

Ha van már drónunk, ezt regisztráltattuk, és még a használatához szükséges vizsgát is teljesítettük, akkor végre repülhetünk. Azaz majdnem. A törvény értelmében lakott területen belül csak akkor szállhatunk fel, ha rendelkezünk eseti légtér engedéllyel, melyet a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály számára kell benyújtani, legalább 30 nappal a tervezett felszállás előtt.

Ennek pontos menetéről a legter.hu-n találtok bővebb információkat . Ha lakott területen kívül szeretnénk drónozni, akkor egyszerűbb a helyzet. Le kell töltenünk a HungaroControl által fejlesztett MyDroneSpace nevű aplikációt, melyben ellenőrizni tudjuk, hogy azon a területen ahol drónozni szeretnénk engedélyezett-e a felszállás, és amennyiben az, jelezni tudjuk, hogy felszállunk. Ezzel igazolni tudjuk a hatóságok felé, hogy nem tiltott területen repülünk.

Ha már hatóságok: amennyiben nem tartjuk be az előírásokat, az szabálysértésnek minősül, mely akár 1 millió forint büntetéssel is szankcionálható. Természetesen nem tartom valószínűnek, hogy ekkora büntetést kap az, aki engedély nélkül száll fel egy parkban, de fontos tudni, hogy a lehetősége fennáll. Fontos még figyelni más emberek személyiségi jogaira is.

Nem filmezhetünk le senkit az engedélye nélkül, ahogy más lakását, vagy birtokát sem.

Enyhítés, hogy ezek az eljárások csak magánindítványra indulhatnak meg, így valószínűleg, ha véletlenül belekerül a felvételbe egy járókelő, vagy a szomszédunk almafája, akkor nem fognak megbüntetni, de ha ez a járókelőnek vagy a szomszédunknak nem tetszik, és feljelentést tesz, akkor már könnyen lehet. A szabályok megsértőivel szemben a rendőrség és a légiközlekedési hatóság járhat el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

legter.hu – https://legter.hu/blog/dron-torveny-2021-erthetoen-szakertoktol/

2017 Kidsnews | All rights reserved