Így üzemeld be az új telefonod! Tippek a Kasperskytől


Tomi (14éves) - 9 hónapja

Váltig állítom, hogy az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék a telefon. Azonban egy új telefon rengeteg felelősséggel jár, vigyázni kell rá fizikailag, és természetesen szoftveresen is. Amennyiben telefont kaptunk Karácsonykor, valószínűleg a régi készülékünk egy hibája miatt gondolták úgy a szüleink, hogy érdemes egy újra beruházniuk. Valószínűleg borsos árat fizettek az ajándékunkért, így viszonoznunk kell ezt legalább azzal, hogy vigyázunk rá. Mai cikkünkben pedig megmutatjuk, hogyan és milyen eszközökkel tudjuk ezt megtenni.

A telefon tehát felelősség, de hogyan vigyázzunk rá? Ebben a cikkben én két részre osztom a témát, mégpedig fizikai és szoftveres részre.

Kezdjük a fizikai biztonsággal.

Ha nem szeretnénk, hogy az első héten eltörjük, vagy esetleg elhagyjuk, akkor érdemes betartani néhány alapszabályt. Először is, ha a telefont a zsebünkben kívánjuk elhelyezni, akkor lehetőleg tegyük egy zárható zsebbe. Így kevesebb az esélye, hogy kiesik, illetve a zsebtolvajok is nehezebben férhetnek hozzá.

Emellett fontos, hogy vásároljunk egy tokot, illetve üvegfóliát, hogy tovább fokozzuk a telefon védelmét a fizikai károktól.

Telefon szoftveres védelme – Mit javasol a Kaspersky?

A kiberbiztonsági cég tanácsait felhasználva belefoglalom a cikkbe, hogy milyen módon tudjuk szoftveresen is kordában tartani az új eszközünket. Elsőként érdemes említeni, hogy 14 év alatt hazánkban nem lehet létrehozni Google-fiókot, vagy Apple ID-t, így ezeket a létfontosságú fiókokat csak a szülő regisztrálhatja az adott korhatár alatt lévő gyermekének.

Mivel jár ez? Nos, amellett, hogy a szüleink egy korlátozott belátást nyernek az online életünkbe, bekerülünk egy családi csoportba is, ami elérhetővé teszi, hogy azokat az alkalmazásokat/játékokat, amelyeket a család egyik tagja megvásárolt, a csoport összes további felhasználója elérhesse.

A Kaspersky Safe Kids app a szülők számára több dolgot biztosít: GPS segítségével nyomonkövethetik a készülékünk hollétét, korlátozásokat állíthatnak fel, emellett gondoskodhatnak a telefon kiberfenyegetések és vírusok elleni védelméről is.

Én személy szerint nem szeretem az efféle appokat, hiszen egyfajta „ketrec-érzetet” ad, hogy ott van a telefonunkon, és bármikor becsipoghat, hogy „Lejárt az időd”, vagy „Ideje lefeküdni”. Én egy beszélgetést tartok célravezetőnek a szülőkkel, és érdemes lefektetni néhány használati szabályt.

Ha például nem értjük, hogy valamit miért kérnek, kérdezzünk rá, hiszen biztosan van rá okuk, hogy ezt kérjék tőlünk. A GPS nyomkövetés szerintem egyáltalán nem zavaró, hiszen legtöbbünknek nincsenek titkaink, a hollétünket illetően.

Ezt figyelembe véve érdemes érvelni: Használjunk egy ilyen appot, vagy inkább fektessünk le anélkül szabályokat? Ha ezt sikerült megtárgyalni, érdemes lehet letölteni egy vírusirtó szoftvert. Ebben a témában egy korábbi cikkemben szedtem össze gondolataimat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved