Január 1. – Újévi tradíciók


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

Őseink kevésbé tájékozott, ismeretlen erőkkel teli világában nagyon fontosak voltak a hiedelmek és rituálék. Az újévhez számtalan babona kötődik, kezdve a köszöntőkkel, amelyeknek mindig pozitív tartalma kellett, hogy legyen (ami az új esztendő első napján történik, az meghatározza az egész évünket), egészen az étkezésig, amelyekben olyan népi bölcseleteket találunk, mint hogy ezen a napon nem szabad baromfit fogyasztani, mert az elkaparja az új évi szerencsénket, ahogy halat sem, amivel az elúszik, ellentétben a sertéshússal, az ugyanis előtúrja a szerencsét. 😊 A malac mellett hasznos lehet a káposzta, lencse, bab, borsó, amik állítólag pénzt hoznak a házhoz.

Elterjedt népi babona az is, hogy az új esztendő első napján nem szabad kivinni a szemetet, mert akkor a szeméttel együtt a házban lakók szerencséje is távozik.

Az év első napján nem lehetnek üresek zsebeink, a szekrényeink vagy polcaink, mert az az egész évben szegénységet hoz ránk. A babona szerint ezért a kamrát, a zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző. Természetesen nem jó tartozással, adóssággal kezdeni az új évet, ezeket még az óévben ki kell egyenlíteni. Az is javasolt, hogy, hogy a nők és jószágok ne dolgozzanak az új év első napján.

És a legfontosabb, hogy akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved