Január 10. – 47 éve alapították a Hortobágyi Nemzeti Parkot


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Legtöbbünkkel már megesett, hogy egy terminálon várakozva, egy étterem mosdójában sorban állva ilyen-olyan okból szóba elegyedik sorstársával, és a vigyázna a táskámra kérdéskör tisztázása után szóba kerül a ki honnan jött téma is. Ezekben az esetekben Magyarország hallatán a külföldiek által említett nevezetességeink közt biztosan benne van az első ötben a Hortobágy – Máté Bence, az On the Spot-ot készítő Cseke Eszter és S. Takács András, meg persze Puskás Öcsi mellett, a sorrend természetesen változhat kortól és érdeklődéstől függően. 😊

Mindenesetre az 1973. január 10-én életre hívott és 1999 óta az Unesco világörökséghez tartozó park sajátos története, értékes élővilága, és különleges néphagyománya mindenki számára érdekes.

A park 4 tájvédelmi körzetből és 19 önálló természetvédelmi területből áll, és a területén található Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, amelynek kialakításban az ott élő embernek meghatározó szerepe volt az ősi erdők kivágásával, felégetésével és a legeltető állattartással, víz szabályozással, aminek végeredményeképp a Tisza-menti ligetes sztyeppe átalakult füves pusztává.

Ha a Hortobágyi Nemzeti Parkban jár az utazó, elkerülhetetlen, hogy ne lásson legalább egy gémeskutat, amely a hagyomány szerint nemcsak vizet biztosított a pásztorok és állataik számára, hanem kommunikációs célokat is szolgált, és különleges jelnyelvét csak a beavatottak ismerték.

Képek a pusztatelegráfról, és a kutak állásainak jelentése:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hnp.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved