Január 11. – Luther L. Terry igazolja az összefüggést a dohányzás és a tüdőrák között


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A dohányzás tömegessé válása óta eltelt néhány évszázad alatt a világ egyik legkárosabb, ha nem a legkárosabb tömegszenvedélyévé vált. A tudomány időközben tanulmányok, kutatások és statisztikák tömege alapján bebizonyította, hogy a dohányzás hihetetlen mértékben megsokszorozza rengeteg betegség és a korai elhalálozás valószínűségét. Ezek közül is kiemelkedik a tüdőrák, melynek kockázatát napi 10 cigaretta 10-szeresére, 20 cigaretta 16-szorosára, 30 pedig 25-szörösére növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét a szervezetünkben. Vagyis az, hogy egy napi szinten dohányzó ember tüdőrákban haljon meg jóval az enélkül várható élettartamánál hamarabb, 21-szer valószínűbb egy nem dohányzó társáénál.

Az 1961-ben Kennedy elnök Terry Luthert nevezte ki az Amerikai Egyesült Államok tisztifőorvosának, aki brit mintára tanácsadó testületet hozott létre a dohányzás káros egészségi hatásainak tanulmányozására.

1964. január 11-én a testület átfogó jelentést adott ki A dohányzás és az egészség címmel. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány sajtótájékoztatóját szombatra időzítették, amikor nincs nyitva a tőzsde, mivel attól tartottak, hogy közlendőjük miatt összeomolhat a dohányipari cégek részvényeinek árfolyama.

A tanulmány arról számolt be, hogy az addig összegyűjtött adatok alapján a dohányzás komoly egészségügyi kockázatot jelent és bizonyíthatóan ok-okozati összefüggésben áll a tüdőrák és a krónikus hörghurut kialakulásával, és más súlyos betegségek esetében is fontos szerepet játszik.

Mindez természetesen nem csak a sajtótájékoztatón megjelent 200 újságíró számára hatott sokkolóan, de az egész amerikai társadalmat megdöbbentette. Ekkoriban az USA lakosságának férfi tagjainak több mint a fele, egész pontosan 52%-a, és a nők harmada (34%-a) cigarettázott.

Terry Luther a bejelentést követően széleskörű dohányzás-ellenes kampányt indított az USA-ban (maga is leszokott a dohányzásról, már a bejelentést megelőző hónapokban). Az azóta is folyó felvilágosító és prevenciós programoknak köszönhetően 2018-ra 14%-ra mérséklődött a dohányzó felnőttek aránya az Egyesült Államokban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Balogh Erika – Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Orvosi Népegészségtani Intézet Dohányzásról anno és most c. cikke

Index.hu; britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved