Január 13. – felelőtlenség miatt a hullámsírba – 8 éve futott zátonyra a Costa Concordia


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

2012. január 13-án a toszkán Giglio-szigettől alig 100 méter távolságra sziklazátonynak ütközött és elsüllyedt a 114 ezer tonna súlyú, háromszáz méter hosszú Costa Concordia olasz tengerjáró hajó, amin a baleset idején 4230-an utaztak. Aki nézte a híreket, egy emberként vonhatta fel a szemöldökét: mégis mi a fenét keresett egy ekkora tengerjáró monstrum a sziklás sziget közvetlen közelében? Még helyi halászok által is nagy gonddal kerülték ezt a környéket.  

Azóta a későbbi vizsgálat és bírósági ítélet is megerősítette, hogy a kapitánynak igazából semmit nem kellett volna ott keresnie, semmilyen hajózási útvonal nem volt a közelben. A világ legnagyobb hajózási társasága, a Costa Concordia tulajdonosának biztonsági előírásai kifejezetten tiltották az ilyen jellegű manővereket.

Ennek ellenére Francesco Schettino kapitány bátorságpróbát tartott a szirteknél, és veszített. Egyesek szerint a Földközi-tengeren, és különösen Olaszország festői partjai mentén előfordulnak hasonló párhuzamos, partközeli elhajózások, „tiszteletadások” még óriás üdülőhajókkal is, talán valamiféle versengés részeként, vagy az utasok elkápráztatása végett.

De a kapitánynál is többet veszített az a 32 ember, aki a part közelsége ellenélre nem úszta meg élve a balesetet. És veszített a hajózási társaság is, akiknek az anyagi kárát egymilliárd dollárra becsülték és további 1,5 millió eurót kellett fizetniük az olasz hatóságoknak az okozott természeti károk helyreállításáért.

A kapitány azzal sem lopta be magát a nyilvánosság szívébe, hogy a közmondásos patkányokhoz hasonlóan, elsők közt hagyta el az oldalára dőlő, süllyedő hajót, sőt a parti őrség ügyeletes tisztjének többszöri felszólítására sem volt hajlandó visszamenni oda a mentés idejére. Végül 16 évnyi börtönre ítélték, mert a baleset előtti és azt követő felelőtlen, esztelen magatartásával veszélybe sodorta a hajót, az utasokat és a sziget élővilágát.

A sziklás part mellett, egy kisebb tengeri árok peremén oldalára feküdt, félig elmerült hajóroncsot egy évnyi előkészítő munkával, 2013 szeptemberére tudták felegyenesíteni, majd még egy évbe tellett, mire a mentési munkálatokat végén bevontatták Genova kikötőjébe.

Ha érdekel a hajó kiemelési folyamata, nézd meg a munkálatokat napról napra feldolgozó videót.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved