Január 15. – kényszerleszállás 150 utassal a Hudson folyóra


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

2009. január 15-én a US Airways Airbus A320-as járata nem sokkal a New York-i felszállást követően egy kanadai ludakból álló madárrajjal ütközött, és a baleset következtében a gép mindkét hajtóműve leállt.

Az utasok óriási mázlijára a gép kapitánya az 57 éves Chesley B. „Sully” Sullenberger egykori vadászpilóta volt több mint 20 000 óra repülési rutinnal, és első tisztje, a 49 éves Jeffrey B. Skiles sem volt zöldfülűnek mondható több mint 15 000 repült órával, közel a kapitányi kinevezéshez.

Amikor mindössze 820 méteres magasságban bekövetkezett az elkerülhetetlen baleset, a két szakember nem esett pánikba, előbb megpróbálták újraindítani a hajóműveket, majd amikor ez nem sikerült, a légiirányitással együtt felmérték, hogy milyen leszállási lehetőségek adódnak egy vitorlázó Airbus 320 gépmadár számára.

A pilóta hamar rájött, hogy bármilyen reptér túl messze van: „nem érjük el. A Hudsonban leszünk” mondta, és ráfordult a folyóra, miközben az irányítás jelezte a vízi hatóságnak, hogy ürítsék ki a Hudson érintett szakaszát, és készüljenek a mentésre.

A pilóták hajtómű nélkül vitorlázva tették le a gépet New York szívében, Manhattan mellett, a Central Parktól pár száz méterre. A világhírűvé vált, bravúros műveletet néhány súlyosabb és több apró sérüléssel ugyan, de mindenki túlélte.

A leszállást követően az utasok a vészkijáratokon át elhagyták a vízen úszó gépet és a szárnyakon várakoztak a -7 fokban, miközben a gép a beszakadt raktérajtókon és a valaki által tévedésből kinyitott hátsó utastér ajtón beömlő víz miatt fokozatosan süllyedt. A hatóságok által odairányított, közelben tartózkodó hajók és kompok hamar kimentették mindannyiukat, amit a kapitány a gép kétszeri bejárásával maga is ellenőrzött. Az elképesztő történetet Warner Bros 2016-ban megfilmesítette Sully címmel, Tom Hanks főszereplésével.

A mentés közben lassan elsüllyedt gépet pár nap múlva kiemelték a folyóból, és egy múzeumban állították ki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved