Január 19. – szlovák katonai gép zuhant le Magyarországon


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce település fölé magasodó Borsó-hegyen 2006. január 19-én  csapódott be a szlovák légierő An-24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból szállított haza szlovák békefenntartókat. A repülőgép a Priština nemzetközi repülőtérről indult és a baleset helyszínétől alig harminc kilométerre fekvő Kassa nemzetközi repülőtér volt az úticélja. A gépen utazó 43 katona közül csak egy fő élte túl a balesetet, aki a becsapódás pillanatában a mosdóban tartózkodott, majd rövid eszméletvesztés után felhívta a feleségét, aki riasztotta a hatóságokat.

A repülőgép becsapódáskor a Borsó-hegyen 800 m-es hosszúságban és 30–40 m-es szélességben letarolta a fákat, majd darabjaira szakadt, kigyulladt és kiégett. Roncsai mintegy 1800 m²-es területen szóródtak szét. A kis település lakói és katonák, mentők, tűzoltók segítettek a mentésben, de a dolgukat nehezítette a hideg időjárás és a baleset helyszínének nehéz megközelíthetősége.

A balesetet kivizsgálók megállapításai alapján ma már kijelenthetjük, hogy a repülőgép katasztrófáját pilótahiba okozta, aki mintegy 3 kilométerrel arrébb navigálta a gépet a kijelölt, a Hernád folyó völgye fölött húzódó útvonaltól, és ennek tetejébe idő előtt kezdte meg a süllyedést a leszálláshoz.

A helyiek a balesetnek emlékművet állítottak, amelynél minden évben megemlékeznek a tragikus eseményről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved