Január 21. – Nemzetközi Ölelés Napja


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Az ölelés az egyik legegyszerűbb módszer a szeretetünk megmutatására, amit rohanó és elszigetelt világunkban nem teszünk meg annyiszor, ahányszor szeretnénk. A Nemzetközi Ölelés Napja arra ösztönzi az embereket, hogy öleljenek többet, fejezzék ki pozitív érzelmeiket egymás irányába ezzel a kedves, bizalmas gesztussal. A január 21-ei International Hug Day elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban népszerű, olyannyira, hogy csináltak egy Ölelés Világnapját is, ami október 15-ére esik.

Az ölelésnek számos pozitív hatása van szervezetünkre, csökkenti a stresszt, segíti az immunrendszer működését, és oxitocint szabadít fel, ami felszabadultabbá és a társas kapcsolatra nyitottabbá tesz bennünket. Öleléskor a bőrünkben lévő apró, tojásforma érzékelők (Vater-Pacini-testecskék) azonnal továbbítják az érintés pozitív ingereit az agyunkba és a paraszimpatikus idegrendszerünk (avegetatív idegrendszer energia megőrzésével és újratermelésével foglalkozó  része) egyensúlyi állapotba kerül.

Összeségében elmondhatjuk, hogy az ölelés elengedhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott pszichológiai és fizikai fejlődéshez, és az egyénen keresztül az egész társadalomra hatást gyakorol.

Az ünnep szervezői minden évben külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy jelezzék, ez a nap nem más mint a többi, és mint minden egyéb alkalommal, ezen a napon is fontos, hogy az ölelés konszenzusoson alapuljon.

Kevin Zaborney alapító 1986-ban tett javaslatában még a személyes ölelésen volt a hangsúly. Ezt 2021-ben a világjárványban valószínűleg sokunknak újra és át kell értékelnünk szeretteink biztonsága érdekében, azonban legalább egy virtuális ölelés biztosan nem árthat egyik szerettünknek sem, és biztosan jól esik majd az elszigeteltség évében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved