Január 22. – letartoztatják Unabombert, a leghírhedtebb techparanoiást


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

QAnon-teória, védőoltásba rejtett mikrochip, ami a pelenkákban is megtalálható, az előfizetőiket fű alatt tizedelő kommunikációs cégek, Bill Gates/oroszok/kínaiak által indított korona járvány, hogy csak néhányat említsünk az utóbbi egy év összeesküvés-elméleteiből. A hagyományosabb szemléletű polgárok hajlamosak úgy gondolni, hogy főleg tudatlan és tájékozatlan embertársaink tudnak ilyen mértékben szembehelyezkedni a tudományos konszenzussal, és akár radikális eszközökkel kifejezni tiltakozásukat a modern technológiákkal és aktuális közvélekedéssel szemben.

Ennek egyik legszembetűnőbben ellenpéldája a Unabomber néven elhíresült Theodore John Kaczynski környezetvédő, Harvard Egyetemen végzett matematikus, adjunktus, író, akiből mindezek ellenére anarchista, terrorista és sorozatgyilkos vált.

Ted Kaczynski páratlan matematikai készsége már fiatalon megmutatkozott és az általános iskola ötödik osztályában, majd a középiskolában is osztályt ugrott kiváló tanulmányi eredményeinek köszönhetően.  IQ-ját 160-170 közöttre becsülték, mindezek miatt 16 évesen megkezdhette tanulmányait a Harvard Egyetemen. A zárkózott természetű fiú testvére később egy interjúban azt mondta, hogy visszagondolva egyetlen dolog utalhatott testvére furcsaságára. Elmondása szerint bátyja időnként különös, „shutdown” állapotba került. Ilyenkor Ted agya, látszólag minden különösebb ok nélkül hirtelen „kikapcsolt”, ő pedig némán maga elé meredt és nem reagált a külvilág ingereire.

Mindenesetre a fiatal felnőttként kezdetben sikert sikerre halmozó adjunktus egyszercsak  maga mögött hagyta az egyetemi oktatást, és inkább alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Kiköltözött egy maga készített viskóba a Montana állambeli Lincolnban, és egyre radikálisabban reagált, amikor a technológiai-ipari társadalom keresztezte az útját. Kezdetben fejmagaságban kifeszített húrokkal „védekezett” a környéken kiránduló terepmotosok ellen, majd agresszivitása hamarosan szintett lépett, és levélbombák gyártásába kezdett.

Az első levélbombája 1978. májusában robbant a Northwestern Egyetemen, az utolsó 1995-ben, Sacramento-ban. Bombáinak működési mechanizmusát az FBI-nak máig nem sikerült megfejtenie, merényleteit pedig egy olyan komplex kóddal védve dokumentálta, hogy az FBI kódfejtőinek tíz évébe telt megfejteni.

A másfél évtizedes merényletsorozatától elbizakodott és saját zsenialitásától megrészegült Unabomber 1995 elején megzsarolta a hatóságokat, hogy ha „Az ipari társadalom és jövője” című kiáltványát nem közlik le az USA valamelyik országosan olvasott napilapjában, újabb merényletet fog elkövetni.

Kaczynski kiáltványában azzal érvelt, hogy levélbombái és áldozatai szükségszerűek voltak, mert csak így lehetett felhívni a világ figyelmét a technikai fejlődésben rejlő veszélyekre. Az immár tizenöt éve orruknál fogva vezetett nyomozók tanácstalanságát és reménytelenségét jól mutatja, hogy 1995. január 19-én a New York Times-ban és a The Washington Postban leközöltették az írást.

A hatóságok mindemellett reménykedtek abban, hogy a szerző egyedi stílusa segíteni fog a nyomravezetésben, és bevált a számításuk: Kaczynski öccsének gyanús lett a szöveg és jelentette a sejtését, amit a hatóságok igazoltak és letartóztatták a gyilkost. Testvére az egymillió dolláros nyomravezetői díjat bátyja 23 áldozatának és családjaik megsegítésére ajánlotta fel.

„- A hatvanas években végzett egy fiatalember a michigani egyetemen. Ragyogó tehetségű matematikus volt, mindenki nagy jövőt jósolt neki. Először Berkeleyben dolgozott segédprofesszorként, de aztán Montanában már eltünteti a versenytársakat.

– Na, és ki volt ez?

– Ted Kaczynski.

– Nem ismerem.

– Timmy, ki az a Ted Kaczynski?

– Unabomber.”

Good Will Hunting (1997)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Támogatott tartalom


Forrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved