Január 23. – elhagyja az országot a milliárd dolláros aranyvonat


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A magyar aranyvonat legendája a második világháborúról beszélgetve szokott előkerülni, sokszor egymásnak ellentmondó állításokkal. Egyesek szerint radar segítségével találták meg nem olyan régen délnyugat-lengyelországi Walbrzych térségében, mások azt állítják, hogy az amerikai csapatok kezébe került és a mai napig lehet kártérítési keresettel élni, de vannak,  akik szerint hadizsákmányként/kártérítésként a háború után hazaérkezett.

Ebben az ügyben kivételesen több sztori is helytálló, ugyanis több „aranyvonat” is létezett. A lengyel területen föld alá rejtett páncélvonat a valószínűleg a Lengyelországban összerabolt műkincseket, ékszereket, levéltári anyagokat szállíthatta. Még hazánkban is több aranyvonat indult útnak, ha ide számítjuk a Magyar Nemzeti Bank értékmentő vonatát és a nyilasok által a zsidó családoktól elkobzott, személyes értékeket szállító vonatot.

A háború vége felé az összes szerelvény amerikai fennhatóság alá került, de amíg az MNB aranyvonatának 1 milliárd dollárra becsült rakományát a szövetségesek visszaadták hazánknak, addig a nyilasok vonatának – ami 1945. május 7-én került amerikai fogságba az ausztriai Böcksteinnél – kincsei sosem kerültek vissza a tulajdonosokhoz. 2001-ben amerikai holokauszt-túlélők pert indítottak az amerikai kormány által visszatartott vagyonrész ügyében, amelyben érintett volt a magyar vonat is. A jogi eljárást követően 2005-ben alapítványt hoztak létre, amelynek 25,5 millió dollár áll rendelkezésére az amerikai költségvetésből a holokauszt károsultak kárpótlására.

Az 1945. január 23-án lépte át az osztrák határt az MNB készleteit az orosz előrenyomulás elől elmenekíteni hivatott aranyvonat. A központi bank 25kg-os, aranyrudakban tárolt aranykészletén kívül a nemzeti bankjegy-készlet és a Magyar Postamúzeum teljes anyaga is a vonatokon volt.

A szerelvényen utazott a bank közel 400 önkéntesen vállalkozó munkatársa és az ő családtagjaik, valamint a védelmükre kirendelt 50 fős csendőrosztag is. Tarnay Edgár igazgatóhelyettes a visszaemlékezéseiben 1 milliárd dollárra becsüli a szállítmány értékét, amiből csupán 33 millió volt maga az aranytartalék. A szállítmány legértékesebb részét, mintegy  700 millió dollárt a kinyomtatott, de még forgalomba nem került bankjegyek tették ki, valamint az államkincstár 100 tonnára rúgó ezüstkészlete. Ezzel egyidejűleg egy másik vonat is útnak indult, melyen a koronázási ékszereket szállították biztonságosabb helyre.

A vonatok célállomása Spital am Pyhrn felső-ausztriai község, és az ott lévő apátsági kripta volt, ahol elszállásolták a magyar MNB vagyonát és alkalmazottait, akik odaadóan védemlezék a hazai tartalékokat egészen addig, amíg  1945. május 7-én az amerikai csapatok elfoglalták Spital am Pyhrnt, és intézkedtek az értékek biztonságba helyezéséről.

Az amerikai hatóságok 1946 augusztusában szolgáltatták vissza Magyarországnak az aranykészletet, azonban a vagyont őrző alkalmazottak közül kevesen mertek visszatérni, mivel tartottak az országot „felszabadító” oroszok haragjától, akik miattuk csúsztak le a komolyabb hadizsákmányról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

penzmuzeum.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved