Január 25. – mindenkinek jár a saját szoba


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Ma van a saját szoba világnapja, ami sokunk számára természetes, de nem szabad elfelejtenünk, hogy korántsem mindenki számára az. Bár a legtöbben lassan egy éve kisebb-nagyobb megszakításokkal ott éljük a mindennapjainkat – és nagyon unjuk -, érdemes gondolnunk azokra is, akik szegényebb helyre,  a fejlődő országok kevésbé szerencsés rétegeibe, vagy olyan vallású családba születtek, ahol egy saját szoba valójában a lehetőséget jelentené egy jobb életre.

A mai nap Virginia Woolf feminista szerző születésnapja, aki 1929-es, Saját szoba c. esszéjével az emberi és a nemek közti egyjogúság egyik alapművét alkotta meg.

A kis kötet a legtöbb szakértő 20. századi toplistájába bekerül, mint a legfontosabb könyvek egyike. Esszéjében az írónő könnyed társalkodói stílusban sorolja a női egyenjogúság alapvető szükségleteit, majd így summázza gondolatait:

“a nőknek rendelkezniük kell pénzzel és saját szobával, ha regényírásra adják a fejüket”. .

Jane Austenre hajazó szarkazmusa, (ön)iróniája és humora sokat segített a kor konzervatívabb olvasóinak megemészteni „eretnek” gondolatait. A műben elsősorban a nők oktatáshoz való hozzáférésének jogát firtatja, leginkább emiatt tekintik sokan a feminista irodalom egyik alapkövének.  

Európa közepén, a 21. század első felében ezek a jogok sokunknak már természetesnek tűnnek, és az sem megy ritkaságszámba, ha egy nőnek karrierje, keresete, szobája, élete, sőt kiemelkedő intellektuális teljesítménye is van. De ha a Föld teljes lakosságát vizsgálnánk, biztosan nem jutnánk megnyugtató következtetésre. 

A mai nap nemcsak a saját szobának, hanem a létbiztonság minden formájának ünnepe, és célja, hogy elősegítse és felhívja a figyelmet az oktatás és alkotás, az írás és más intellektuális törekvések szabadságára kortól, nemtől, vallástól, egyszóval mindentől függetlenül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

checkiday.com; daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved