Január 26. – tehénfingtől a kövérségig – a leghülyébb adónemek a Nemzetközi Vámnap alkalmából


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Ma van a Nemzetközi Vámnap, amelynek céljáról és ünneplésének módjáról semmit nem lehet megtudni azon kívül, hogy bizarr módon ma nem dolgoznak a vám- és adóhivatalok😊. Azonban számtalan béna adónem és vám van a világban, amelyek elnevezése ellenére azért gyakran valós és logikus célokat szolgálnak, ezekből össze is szedtünk párat:  

Itt van mindjárt egyik személyes kedvencünk, az észtországi, spanyolországi és dániai tehénfingadó ami elnevezése ellenére nagyon is komoly célt szolgál. Az adót a tehenek által termelt üvegházhatású gázok mérséklésére szánják.

Nemrégiben egyébként Ausztrália is megpróbálta bevezetni az új adónemet, de egyelőre az állattartási szövetségek tehénágazati lobbija keményen ellenáll a tehénfing megadóztatásának.

Az olaszok viszont a napernyőket adóztatják meg Conegliano városában, egyfajta helyfoglalási díjként, mivel az étterem-tulajdonosok az utcára kihelyezett egyre több asztallal igyekeztek növelni fizető vendégeik számát, és a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy az étterem-tulajdonosok a napernyőik száma alapján fizessenek adót a városnak.

A Baleár-szigeteken (melyekhez tartozik Mallorca, Menorca és Ibiza is) ennél is tovább mentek, és az országba érkező turistáknak a napfényért kell adót fizetniük. Az adót az idegenforgalmi helyek karbantartására fordítják, vagyis ebből tartják rendbe a turisták által használt helyszíneket.

Az élelmiszereket és alkoholokat a legtöbb országban komoly adókkal terhelik leginkább azért, hogy csökkentsék a lakosság fogyasztását, vagy legalábbis legyen honnan finanszírozni az okozott elhízás vagy a súlyos függés okozta orvosi többletköltségeket az egészségügyben.

Ilyen a hazai – és egyben nemzetközi hülye adók toplistáin rendre megtalálható – chips-adó, és a mexikói cukros italokra vonatkozó adó, vagy az indiai multiplex moziadó. De ide tartozik az ausztráliai alkoholadó, amely esetében az alkohol fok függvényében kell az adót megfizetni a fogyasztóknak, így a kontinensnyi országban csak a sörnek több mint 16 féle adója van attól függően, hogy a fogyasztásra kiszemelt folyékony kenyér  milyen erősségű.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved