Január 30. – a béke ikonja volt, mégis pisztolygolyó végzett vele


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A merénylő, Nathu Ram Godse közvetlen közelről lőtte agyon Mahátma Gandhit, a világ legismertebb békepárti politikusát 1948. január 30-án, amikor az éppen imádkozni indult segítőivel. Mahátma (jelentése: nagy lélek) az erőszakról azt vallotta:

„Aki karddal öl, kard által vész el.”

A békés ellenállás szimbólumává vált politikus egyben az indai függetlenség vezéralakja is volt, aki az erőszaknélküliség eszméjével vált az elnyomottak legfőbb védelmezőjévé. Politikájával sakk-matt helyzetbe kényszerítette a gyarmatbirodalom brit vezetőit; békés eszközeivel szinte elképzelhetetlen, hogyan sikerült érvényesülnie a világ többnyire igencsak gátlástalan nagypolitikai elitjével szemben.

A második világháborúban meggyengült brit birodalom a háború végén megkezdte a tárgyalást az indiai gyarmat függetlenségéről, amit a helyiek évtizedek óta próbáltak elérni Gandhi vezetésével. Végül a területi rendezés nem Gandhi álláspontjának megfelelően alakult, és két év múlva egy vallási szempontból megosztott Pakisztán és India jött létre. A hinduk és a muszlimok szinte azonnal véres összecsapásokba kezdtek, és az újonnan meghúzott határ két oldalán rekedt milliók megindultak, hogy a vallásuknak megfelelőbb oldalon találjanak új otthonra. A kialakult káosz többszázezer ember halálát okozta.

Gandhi kétségbeesésének és aggodalmának éhségsztrájkkal adott hangot, miközben személyesen is elment Delhibe, hogy jelenlétével csillapítsa a konfliktust. Politikájával  magára haragította a fanatikusabb hinduk egy részét, akiknek a számlájára írhatjuk az ellene elkövetett sikeres merényletet (korábban is meglőtték már egyszer, de azt túlélte). 1948. január 28-án, két nappal halála előtt nyilatkozta:

„Ha egy őrült golyója által halok meg, mosolyogva kell tennem. Istennek a szívemben és a számon kell lennie. És ha bármi történik, egy csepp könnyet se ejtsetek értem.”

Gandhi halálát Dzsahavaral Nehru, India első miniszterelnöke jelentette be a rádióban:  

„Barátaink és elvtársaink! Kialudt életünk fénye. Imádott vezérünk, a bhabu, az apó, ahogy neveztük, a nemzet atyja meghalt… Elvágták a Mahátma, az imádott mester élete fonalát. Gandhit megölték.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

index.hu; gyoriszalon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved