Január 31. – támadás az USA saigoni nagykövetsége ellen


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A vietnámi háború és főként a kommunista észak-vietnámi hadsereg emberéletet semmibe vevő stratégiája napjainkban már senki előtt nem titok. A túloldalon minél nagyobb pusztítást célzó szemléletmód egyik kiemelkedő példája volt a Vietkong által 1968. január végén indított, egy hónapig tartó Tet-offenzíva. Ennek szimbolikus tetőpontja volt a saigoni amerikai nagykövetség ellen intézett támadás, habár katonai szempontból voltaképpen sikertelen volt és lényegesen súlyosabb összecsapások folytak országszerte, még Saigonban is.

Január 31-én hajnali 2:45-kor 19 vietkong harcos érkezett a követséghez teherautón és taxin, azzal a feladattal, hogy minél mélyebben hatoljanak be a nagykövetség területére és okozzanak akkora kárt, amekkorát csak tudnak.

Rést robbantottak a kertet körbevevő magas falkerítésbe, majd az odaérkező négy katonai rendészt és egy tengerészgyalogos őrt lelőtték. Ezután ötórás tűzharc következett, olyan intenzitással, hogy az amerikai erősítéssel érkező helikopterek nem tudtak leszállni az épület tetején. A felmentő sereg végül napkeltekor jutott be ejtőernyősök formájában, illetve a kert főkapuján keresztül, de eddigre a védők felülkerekedtek, és minden támadót lelőttek.

Az öt amerikai áldozat mellett 4 vietnámi követségi alkalmazott vesztette életét az épület ostromában.

Bár Westmoreland tábornok és a hadsereg lépten-nyomon hangsúlyozta, hogy egyetlen vietkong sem jutott be a főépületbe, az amerikai sajtót elárasztották a véres harcokról készített sokkoló képek és filmfelvételek, amelyek tovább fokozták a már amúgy is háborúellenes közhangulatot. Johnson elnök kénytelen volt a többség nyomásának engedni;

bejelentette, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, visszahívta az amerikai csapatok főparancsnokát, Westmoreland tábornokot, és négy hónappal később megkezdődtek a háború befejezését célzó béketárgyalások.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

vietnamihaboru.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved