Január 5. – Kína egy éve ismerte el hivatalosan a SARS-CoV-2 járvány kitörését


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A kínai Vuhan városában 2019 decemberében egy új típusú koronavírus okozta betegség jelent meg, és a járvány gyorsan terjedni kezdett Kína más térségeiben és a világ többi részén is. A kínai hatóságok a közösségi médiában megjelenő egyre több poszt ellenére csak 2020. január 5-én ismerte el az újfajta megbetegedéseket. Később az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan SARS-CoV-2-nek nevezte el ezt az újfajta koronavírust, az általa okozott betegség pedig, amely immáron egy éve tartja sakkban világunkat és mindennapjainkat, a COVID-19 nevet kapta.

A kínai, európai és amerikai kutatókból álló tudóscsoport a Nature Microbiology folyóiratban tanulmányában tette közzé, hogy a SARS-CoV-2 vírus egyik legközelebbi ismert rokona, a RaTG13 bájos névre hallgató vírus 40-70 éve bukkant fel denevérekben, és már valószínűleg régóta készen állt arra, hogy emberre is átterjedjen.

A szakértői vizsgálat alapján a SARS-CoV-2 1969-ben ágazott el a RaTG13 vírustól, amely időponttól minkét vírus saját evolúciós útját járja. Ez alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a korábbi elgondolásokban szereplő tobzoska nem játszott szerepet a Covid-19 járvány kialakulásában, sokkal valószínűbb, hogy az a denevérekről terjedt át az emberre.

Bár a koronavírusok számos fajtáját ismerjük, csak 7 típusról tudjuk, hogy az embert is képes megbetegíteni. A hétből négy fajjal (HCoV-229E, -OC43, -NL63 és -HKU1), régiónként eltérő gyakorisággal világszerte találkozhatunk, főként a téli időszakban.

 A megfázáshoz hasonlító, enyhe felső légúti tünetek (hőmérséklet emelkedés, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokfájás), illetve ritkábban légcsőgyulladás, tüdőgyulladás, gastroenteritis  néhány nap elteltével jellemzően magától elmúlik, és a fertőzés egy utólagos vizsgálattal  a fertőzést okozó vírustörzzsel szemben képzett ellenanyagok révén mutatható ki a gyógyult betegek vérsavójában.

A másik három vírus faj, a SARS, CoV, MERS különféle változatai eltérő állatfajokat és az embert is képes megbetegíteni.

A világjárvány alakulását gisanddata.maps.arcgis.com honlapon követhetjük.

Megoldást a vírus okozta világjárvány ellen az oltás jelent majd, az elsőként a Pfizer által piacra hozott vakcinát már Nagy-Britanniában, az EU-ban (ezen belül Magyarországon) és az USA-ban is engedélyezték, és rögtön meg is kezdték a lakosság oltását. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved