Január 6. – a nő, aki túlélte a feleségfaló VIII. Henrikkel kötött házasságát


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

VIII. Henrik az egyik leghíresebb angol király a történelemben.  Az ő uralkodása alatt vált le az anglikán egyház a katolikus egyházról, zárták be a kolostorokat Angliában, miközben ő lett az új egyház vezetője, mindemellett hírhedt volt asszonyai tragikus sorsa okán is. Összesen hat házasságából az egyház csak hármat ismert el hivatalosan, mindenesetre hat neje és egyesek szerint számtalan szeretője közül kettőt (Boleyn Annát és Howard Katalint) le is fejeztetett,

első feleségére, Aragóniai Katalinra pedig 24 évnyi házasság után 20 évnyi elszigeteltség várt, miután számos vetélés és a fiú trónörökös hiánya, no meg Boleyn Anna bájai kiütötték a király ágyából.  

A negyedik feleség, Klevei Anna volt az a szerencsés német hercegnő, aki a házasság után nemcsak életben maradt, de még barátságban is tudott elválni a királytól, olyannyira, hogy a váláskor egy korábbi Boleyn-birtokot, a richmondi palotát és a heveri kastélyt is megkapta hátralevő életére, s a továbbiakban is baráti kapcsolatban maradt Henrikkel.

Igaz, ebben a házasságában valószínűleg nem játszott szerepet a király nemi vágya, ugyanis Klevei Annát Henrik politikai okokból, Thomas Cromwell tanácsára választotta, bár a döntésben szerepet játhatott ifjabb Hans Holbein rendkívül csinos portréja is Annáról.

Azonban vagy a festő volt nagyon kegyes, vagy a „fények voltak mások”, ki tudja, mindenesetre a személyes találkozás a „filterek” nélküli, hús-vér arával csalódást hozott a király számára.

Már az esküvő előtt felvetődött benne, hogy lefújja azt, majd fél év után érvényteleníttette a házasságot. Ehhez Anna nyilatkozata is a segítségére volt, miszerint a házasságot nem hálták el – talán ez volt az alku, aminek Anna a túlélését köszönhette.

A halál szele azért ezt a házasságot sem kerülte el, ugyanis a király Anna kevéssé attraktív megjelenése miatt Cromwellt tette felelőssé, és az addig kulcspozíciók sorát betöltő államférfit lefejeztette.

Henrik egyébként a kivégzés napján vette el soron következő feleségét, a 17 éves Howard Katalint, akiért annyira rajongott, hogy Cromwell birtokait rögtön neki adományozta. Ez a szerelem nem bizonyult tartósnak (vagy kölcsönösnek), mivel az újabb asszonyt két éven belül, annak két szeretőjével együtt kivégezték.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved