Kötelező olvasmányokat feldolgozó drámafoglalkozás – Itt a Kötelezők Szabadon


Kovács Barna (19éves) - 9 hónapja

A tavalyi évben indította el a Szabad Labor Drámaműhely a Manna Produkcióval közösen a Kötelezők Szabadon című, kötelező olvasmányokat feldolgozó drámafoglalkozását. A 10-18 éveseknek szóló program célja nem a művek megismertetése, hanem az azokban felmerülő kérdések több szempontú vizsgálata, kritikus gondolkodás kialakítása, a vitakultúra fejlesztése, valamint az önálló gondolatok kialakítására való igény növelése.

Az általános és középiskolások számára készült drámaórák a NAT által meghatározott kötelező olvasmányok egy részét dolgozzák fel. Az 5-6. osztályosok a Pál utcai Fiúk és a Toldi, a 7-8. osztályosok a Rómeó és Júlia és a Legyek ura, a 9-10. osztályosok a Csongor és Tünde, és a Hamlet, a 11-12. osztályosok pedig a Bűn és bűnhődés, és az Anna Karenina történetével, kérdéseivel foglalkozhatnak részletesen.

A Szabad Labor Drámaműhely egy színházi neveléssel foglalkozó csoport, melynek tagjai, Balassa Jusztina színházi nevelési szakember, Kálócz László színházi nevelési szakember, Somogyi Tamás rendező, színházpedagógus és Lovász Edina színésznő, énekesnő. Mint a honlapjukon írják, a drámaműhely

„SZABAD, mert megengedi magának a nyitottságot, tiszteli a gondolatok sokszínűségét és az erkölcsi, emberi, társadalmi helyzeteket összetett, állandóan változó, újabb és újabb kérdéseket elénk állító kihívásoknak tekinti. (…)” valamint „LABOR, mert játékosan, színházi és egyéb művészeti akciók segítségével kutatja az emberi élet alapvető morális, magánéleti és társadalmi kérdéseit. (…)”

A program 2020-ban indult, nem sokkal a novemberi vírus miatti bezárások előtt. A csapatnak még sikerült néhány alkalmat élőben megtartania, majd – másokhoz hasonlóan – az online térbe kényszerültek. Természetesen az online foglalkozás eltér az offlinetól, de a szervezők igyekeznek kihozni a maximumot a helyzetből. Az alkalmaknak csupán a váza kötött, minden más a résztvevőkön múlik. A rendkívüli irodalomórákon feladatként előkerül a képalkotás, a szövegírás, és színházi jelenetek készítése is. 

A drámafoglalkozásra osztályok jelentkezését várják , a mínium létszám offline alkalom esetén 14 fő, online alkalom esetén pedig 8 fő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved