Megbetegít a technológia?


Kovács Barna (19éves) - 9 hónapja

Talán mindenki hallotta már rémtörténeteket arról, hogy a Wi-Fi rákot okoz, a videojáték agresszívvá tesz, a facebooktól pedig függő leszel. De vajon ebből mennyi igaz? Ian Douglas könyve, a Megbetegít-e a modern technológia? erre igyekszik választ találni.

A könyv a Nagytotál sorozat egyik darabjaként jelent meg. A Scolar Kiadó könyvsorozatának a célja, hogy betekintést nyújtson laikusok számára a világ egyik kevésbé ismert szegletébe, területére.

Különlegessége, hogy a bekezdések fontossági sorrendbe vannak állítva azzal, hogy különböző betűmérettel vannak írva. Aki csak fél órát tud a témának szentelni, annak elég a két legnagyobb betűmérettel írt mondatokat elolvasnia, így is teljes képet fog kapni. Aki pedig néhány órát is szabaddá tud tenni, az a kisebb betűkkel írt, kevésbé fontos, de annál érdekesebb részeket is elolvashatja.

Sajnos a könyvet kinyitva azzal szembesültem, hogy az elsőre jó ötletnek tűnő szöveghierarchia nincs túl szépen megvalósítva. A sorozatot leginkább a sokak által ismert Mi micsoda könyvsorozattal tudom párhuzamba állítani, és az az igazság, hogy azok sokkal igényesebben tördelt könyvek. Ez természetesen nincs hatással arra, hogy tartalmilag milyen ez a kiadvány, de szerintem zavaró, ahogyan kinéz.

A könyv kétségkívül érdekes, a benne szereplő információkat tekintve tartalmasabb, mint a Mi micsoda sorozat kötetei (feltehetőleg más korosztályhoz is szólnak azok a könyvek) de azért ettől sem szabad tudományos alaposságot várni.

Persze nem is kell. Ismeretterjesztő könyvnek íródott, annak pedig nem rossz. Természetesen, mivel nem vagyok a téma szakértője nem tudom teljes bizonyossággal állítani, hogy a benne szereplő információk helyesek, de mivel a szerző igyekszik különböző kutatási eredményekkel is alátámasztani a gondolatmenetét, nem igazán van okom kételkedni.

De mit is állít?

A szerző szerint a technológia mindig is megbetegített minket. Az állatok háziasítását követően sok betegség átterjedt az emberekre, a földművelés megjelenése után csökkent a várható élettartam, és később a gépesítés is sok balesetet okozott.

Ennek ellenére megéri bízni a fejlődésben, hiszen általában valami nagyon jó is következett belőlük, például könnyebb lett fedezni az emberek élelmiszer igényét, vagy kényelmesebbé tudtuk tenni az életünket. Ugyanez lehet igaz a modern technológiára is: vannak negatív hatásai, de soha nem volt még ilyen magas a jóléti államokban az életszínvonal és a várható élettartam, mint most. De mik is az ezt kísérő negatív hatások?

Nos, nem okoz rákot a mobiltelefon (csak esetleg a LED képernyőből származó kékfény, ami ellen tudunk védekezni) és a Wi-Fi, de sok mentális problémáért lehet felelős a modern technológia.

Függőséget okozhat a Facebook és az Instagram (ahogy azt a The Social Dilemma című film is bemutatja), nincsen ránk jó hatással, hogy a telefonunk miatt nem tudunk elszakadni a munkától, és figyelemzavarhoz vezethet a gyermekkori videojátékozás.

A könyv szerint a hangsúly azon van, hogy értsük meg a technológiát, és tanuljunk meg együtt élni vele.

Tudom ajánlani a könyvet, de érdemes lehet jobban is utánanézni a benne szereplő témáknak, ha pontosabb ismereteket szeretnénk. Általános tájékozódásra mindenképpen jó, és segíthet abban, hogy ne féljünk a modern technológiától, de képesek legyünk távolságot tartani tőle, ha szükséges.

Támogatott tartalom

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved