Mennyibe kerül egy emberi élet? – Sofi Oksanen: A kutyafuttató c. regényét olvastuk


Kermit (17éves) - 8 hónapja

Sofi Oksanen zseniálisan nyúl a 2000-es évek kelet és nyugat határain kialakult társadalmi bizonytalansághoz. A könyv Ukrajna függetlenedési időszakába kalauzol bennünket, amikor a hirtelen jött lehetőségek megszédítik a teljesen felkészületlen embereket. Ez az az időszak amikor a nagyszüleink generációja hatalmas pofont kapott azzal, hogy a szocialista blokk propaganda gépezete nem a hátteret festette, – mint ahogy azt sejtették sokan közülük-, hanem egész egyszerűen teremtett egy alternatív valóságot köréjük.

A kétezres években felnővő szüleink generációja pedig azt remélte a NYUGATON élő kortársaikhoz hasonlóan végre ők is azonos lehetőségeket kapnak a boldogulásra.

Azonban néhány szerencséstől eltekintve a szocialista iskolákban demagógiával megtömött tananyagok nem tették lehetővé, hogy felvegyék a versenyt a nyugati fejlett, és tudásalapú társadalomban felnővő versenytársaikkal.

Ugyanakkor a nyugati oldalon vonzó egzotikumként tekintettek mindenre, ami postkommunista országokból érkezetek. Párizs, Milánó, New York tele volt magyar, ukrán, orosz és lengyel lányokkal akik topmodell karrierről álmodtak, gombamódra nyitottak a nagyvárosokban szerencsét próbáló frissen emigráltak által üzemeltett éttermek, amelyek kuriózumként kínálták a „gulást” és a borscsot. A volt szocialista országokba pedig piacot, továbbá számos problémájukra megoldást találtak a nyugati gazdaságok.

 Sofi Oksanen könyvében a kétezres évek kaotikus napjaiban képzettség, és piacképes tudás nélküli fiatal lányok próbálnak boldogulni. Láthatjuk, hogy vállalkozások szervezik keresik és kutatják nem csak a külföldön modellkedni vágyó, vagy babysitter-i munkát vállaló nőket, de komoly apparátussal rendelkező „legális” vállalkozások közvetítenek feleségeket és konzumlányokat is nyugati piacokra. Sőt sokan, ahogy a könyv főszereplői is a „meddőségi iparban dolgoznak” donorként, béranyaként, azt remélve, hogy az így szerzett pénz majd segít kitörni, és megteremteni az anyagi biztonságot.

A kutyafuttató egy olyan korban és helyszínen játszódik, amikor és ahol mindent áthat a korrupció és olajozottan működik a „meddőségi ipar” kiszolgálása, annak ellenére, hogy a béranyaság és a petesejt eladása számos etikai problémát vett fel, és rengeteg morális kérdést hagy megválaszolatlanul.

Ezek a fiatal lányok gyakorlatilag emberi lényeket adnak el saját boldogulásuk reményében.

A könyv szemléletesen és sokszor nagyon is valósan ábrázolja hogyan használja ki a rendszer ezeket a fiatalokat, és hogyan épül köréjük egyre nagyobb mértékben a kétes „ipart’ átszövő maffia szervezet, amelyek bonyolult és szoros kapcsolatot ápolnak a politikai szereplőkkel és a gazdasági döntéshozókkal.

Ugyanakkor a korábrázolás mellett megjelenik az emberi szál is, lapról lapra egyre egyértelműbben látszik, hogy az, ami fiatal lányként „csak egy sejt, amiből nekem rengeteg van amúgy is. Mit árthat ha egy kettőért fizetnek” gondolatotokat követően ezek a fiatal nők megértik és megélik döntéseiknek következményeit.

Sofi Oksanen  a Sztálin tehenei és a Tisztogatás című regényei után ismét egy megrázó és elementáris, átütőerejű regényt alkotott, skandináv írokra jellemző kegyetlen nyíltsággal, amelyet nagyon nehéz ajánlani bárkinek is elolvasásra, annyira erőteljes, és megrázó társadalmi tükör.

Ugyanakkor egy nagyon fontos témát feszeget és nagyon izgalmas perspektívából, amely még most is jelen van és hatással van. Mindezt hitelességgel és a thriller-re jellemző végletekig kimaxolt helyzetekkel ábrázolva. Bárki aki az elolvasása mellett dönt, készüljön fel rá, hogy időnként le kell tennie, hogy megeméssze azt, amit olvasott.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved