Milyen alakú a világűr?


Sz Marci (15éves) - 9 hónapja

Giles Sparrow könyve, a Milyen alakú a világűr egy rövid, tömör és emészthető választ ad a címben felvetett kérdésre. A könyv nyitott szemlélettel vezet minket végig az Univerzum megfigyelésétől kezdve annak felfedezésén át az “alakján” töprengve. 

Választ kaphatunk olyan kérdésekre, hogy pontosan meddig is “látunk” el a világegyetemben? Vagy hogy léteznek-e párhuzamos univerzumok. 

A könyv kitér olyan tulajdonképpen fiatal irányokra is, mint a kvantumfizika és a húrelmélet. Megismerhetünk számtalan fizikust és kutatót és vívmányaikat is.

A könyv formája felettébb innovatív, ugyanis azon túl, hogy szinte kivétel nélkül minden oldalon található egy-kettő színes kép (nyilván az irodalomjegyzék ez alól kivétel), a könyv különböző betűméretekben íródott. A két legnagyobb betűméretben írott rész, a legfontosabbak a könyv megértése szempontjából. Ahogy a kisebb betűkkel írott szövegek felé haladunk, egyre kevésbé fontos információkról olvashatunk (ezek a könyv szempontjából nem létfontosságúak).

Az apró betűvel szedett részekben találhatjuk a fent említett fizikusokat és a szómagyarázatokat is. Emellett a képek segítik a megértést, ugyanis remek, a témába illő ábrákat láthatunk.

A könyv izgalmas lehet azok számára, akiket érdekel az univerzum, de aki a csillagképek megnevezését vagy eredetét keresi, csalódni fog.  Ahhoz, hogy megértsük a könyv tartalmát nem igazán van szükségünk háttérinformációkra, a könyv ugyanis szinte minden ismeretlen szóra (de van, hogy hétköznapi szavakra is) ad magyarázatot, melyeket szürke háttérrel találunk meg a műben. 

Amit sajnálok, hogy a könyv szerzője ugyan megemlíti a húrelméletet, de csak érintőlegesen beszél róla, ezzel hiányérzetet hagyva a témában jobban elmélyedő olvasójában. Viszont el kell, hogy ismerjem, ha valaki, aki laikusként nekiáll ennek a könyvnek, a húrelméletet már valószínűleg nagyon komplikáltnak találná. 

A könyvet az Idő még rövidebb története c. könyvhöz tudnám hasonlítani, csak valamivel könnyebben emészthető és rövidebb, így olyanoknak is érdemes megvenni aki csak érdeklődik a téma iránt, de még most nem szeretne annyira elmélyedni benne. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved