Mit okozhat a korán kibontakozó szexualitás? – szexuálpszichológus válaszol


Ana (17éves) - 8 hónapja

Zala Márton szexuálpszichológussal készített interjúsorozat előző részeiben kitárgyaltuk a média fiatalok szexuális életére gyakorolt hatását, és szóba került a szülők és a szexuális felvilágosítás szerepe is. Ebben a részben a szexuális élet kezdeteiről beszélgettünk.

Mit okozhat, ha valaki felkészületlenül kezd el szexuális életet élni?

Ez nagyon változó. Lehet ez egy traumatizáló élmény, de szerintem nem szükséges ezt ennyire rémisztően lefesteni. Attól még, mert nem úgy sikerül az első alkalom, ahogy szeretnénk, lehet teljes életet élni.

Az, hogy ki mit tud kezdeni egy ilyen kellemetlen tapasztalattal, és hogy mennyire befolyásolja a további szexuális életében, a konkrét eseménytől és a személyiségtől függ.

Hogyan lehet kezelni egy kapcsolatban, ha a két félnek mások a szexuális igényeik? Például az egyikük még valamilyen okból nem akar szexelni, de a másik már nagyon vágyik rá.

Ez egy érdekes kérdés. Azt gondolom, hogy két teljes mértékben eltérő szexuális igényekkel rendelkező embert nehéz összepárosítani. Például, ha valaki nagyon ritkán szeretne szexelni, a párja meg nagyon gyakran, akkor az a párkapcsolat valószínűleg nem fog túl sokáig tartani.

Ha kicsi a különbség a felek között, akkor azt még meg lehet valahogy oldani. Lehet a szexuális élet más formáit is alkalmazni, mert nem csak a vaginális szex létezik. Lehet más módokon is felkelteni vagy kielégíteni a vágyakat, például egymás masszírozásával vagy pettinggel.

Az is előfordulhat, hogy az egyiknek csak az a fontos, hogy gyakrabban érjenek egymáshoz. Meg lehet találni azokat a pontokat, ahol mindkét félnek kielégítő a kapcsolat. Viszont, ha nagyon nagy a különbség a felek igényei között, akkor az általában valamelyikük részéről elégedetlenséghez fog vezetni. Azonban az ilyen esetek mögött általában a párkapcsolat egyéb, nem olyan látványos problémái állnak.

Fiatalok esetében, amire te is rákérdeztél, úgy gondolom, hogy ha szeretik egymást, nem kell rögtön fejest ugrani a szexuális életbe.

Jó kitapasztalni a dolgokat, egyszerűen összebújni, simogatni egymást, megtanulni, hogy a másiknak mi kellemes stb. Én azt gondolom, hogy nem csak a vaginális szexszel lehet kielégülni, hanem rengeteg más módon is.

Mennyire fontos a szexhez a szerelem?

Azt szokták mondani, hogy jó szexhez szerelem kell, a szerelemhez meg jó szex kell… Ha két ember elkezd randizni egymással, akkor gyakran előbb éreznek testi vágyat, mint szerelmet, és a mi kultúránkban ezt az igényt kielégíteni teljesen elfogadott.

Én nem gondolom, hogy feltétlenül szerelemhez kéne kötni a szexualitást, hiszen olyan sok mindent nem kötünk hozzá. Igen, az egy fantasztikus dolog, ha az ember szerelmes, és tényleg nem szexről, hanem szeretkezésről van szó, és szerintem mindenkinek ez a legkellemesebb formája a testi érintkezésnek, de én semmiképpen sem gondolok elítélően azokra, akik máshogy élik meg a testi kapcsolatokat.

Gyakran előfordul olyan, hogy valakinek fontos a munkája, a függetlensége vagy csak egyszerűen nem akar bonyolult kapcsolatokba keveredni, de vannak egyéjszakás kalandjai vagy ismerősei, akikkel szeret szexelni. Ez teljesen rendben van így, vannak, akiknek ez a szükséglete vagy igénye. Mint ahogy nagyon sok embernek az általánosan elfogadottól különböző a szexualitása. Ezzel sincs semmi baj.

Visszatérve a fiatalokra. Van lényeges különbség aközött, hogy az első alkalom egy egyéjszakás kaland vagy pedig egy komoly párkapcsolat részeként történik meg?

Azt gondolom, hogy olyan szempontból van különbség, hogy a felek mennyire tudnak megbízni egymásban, és hogy mennyire figyelnek oda a másikra. Ez a fiúknak és a lányoknak egyaránt fontos.

Ezért azt mondanám, hogy jobb, ha egy párkapcsolatban történik meg az első alkalom, és nem pedig egy egyéjszakás kalandban „túl vagyunk a nehezén”.

Az interjúsorozat következő részében olyan fontos kérdésekre kaphattok választ, mint hogy honnan lehet tudni, hogy készen állunk az első alkalomra vagy hogy hogyan érdemes kezelni magukban a felismerést, hogy egy szexuális kisebbséghez tartozunk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved