Petőfi Zenei Díj – kik hazánk legjobb előadói?


Csenge (16éves) - 8 hónapja

A Petőfi Zenei Díj Magyarország egyik legrangosabb zenei díjátadója, amely a 2016-os alapítása óta, idén ötödik alkalommal került megrendezésre. Ezúttal tizenkét kategóriába sorolták hazánk legjobb előadóit. A díjazottak a névadó, Petőfi Sándor formájú arany szobrocskát tarthatnak a kezükben teljesítményükért. Azonban a korábbi díjátadókkal ellentétben, amelyek hagyományosan, mindig nyáron kerültek megrendezésre,  nem a VOLT fesztivál vagy a Strand fesztivál adott otthont a gáláknak.

Minden előadó fellépését külön-külön, más-más stúdióban rögzítették, biztonságos körülmények között, tekintettel a koronavírusra. Azonban a díjak kiosztása élő adásban volt megtekinthető az Duna TV-n, január 23.-án.

A kategóriákba sorolt jelölteket egy száztagú zenészekből, újságírókból és producerekből álló csapat válogatta ki, akik a Petőfi Rádió 2019. március 1. és 2020. március 1. között legtöbbet játszott száz magyar szám közül szemezgette ki az előadókat.

Na, de kik lettek a boldog díjtulajdonosok? Nézzük meg őket! Az év zenekara

a Bagossy Brothers Company lett, akik összesen három Petőfi Zenei Díjat zsebeltek be. Ugyanis az együttes frontembere, Bagossy Norbert kapta Az év férfi előadójának járó díjat, emellett hazavihették Az év videóklipje díjat.

Rúzsa Magdi tarthatta kezében Az év női előadójának járó arany szobrocskát. Az év akusztikus koncertje díjat pedig Demjén Ferenc érdemelte ki.

Néhány díj már A Dal 2020-ban kiosztásra került, így nem volt meglepetés, hogy Az év dalának járó Petőfi Zenei Díjat Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek ítélték, akik a Mostantól című szám alkotói. A Tortugához került Az év felfedezettje díj. Horváth Charlie, énekes pedig hazavihette az életműdíjat, amely szintén átadásra került.

A szakmai díjak is kiosztásra kerületek: Az év gitárosa Madárász Gábor lett, Az év ütőhangszerese díjat Bánfalvi Sándor zsebelte be, Az év billentyűse pedig Lepés Gábor lett.

Az év szövegírója elismerést Molnár Tamás kapta, aki már A Dal 2020-ban is megszerezte a legjobb szövegírónak járó különdíjat. Az aranyszobrocska tulajdonosai egymillió forinttal is gazdagodtak.

A díjátadón többek között részt vett Kapás Boglárka, világbajnok úszó, Marco Rossi, a labdarúgó szövetség elnöke, Köbli Norbert, forgatókönyvíró, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a Petőfi Zenei Díj alapítói, illetve Medvegy Anikó, az M2 Petőfi TV csatorna igazgatója, Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója és Tomaj Balázs, az MVM-ügyfél vezérigazgatójának helyettese. Nemcsak részt vettek a gálán, hanem ők adták át a díjakat az előadóknak! 🙂

A fellépők között szerepelt a díjazott Bagossy Brothers Company, akik egy medleyt adtak elő, továbbá a 15. születésnapját ünneplő Irie Maffia, akik egy válogatással készültek. A Kelemen kabátban pedig Nagy Feróval együtt énekelt. A Random Trip pedig a Blahalousiana, az Ivan and the parazol, a Jetlag és a Turbo frontemberével együtt adott elő egy Omega számokból álló produkciót, így emlékezve a zenekar két elhunyt tagjára. Tóth Vera pedig a szintén nemrég elhunyt Balázs Fecó életművére emlékezett.

Reméljük, tetszett neked az összeállításunk! Szívből gratulálunk a jelölteknek és a nyerteseknek egyaránt! 🙂

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Képek MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved