Pompeii-ben is volt fast food


Németh Zsombor (14éves) - 10 hónapja

Közel 2000 éve, hogy a Vezúv lábánál épült ókori római várost, Pompeii-t, végzetes természeti csapás érte. A Kr. u. 79-ben történt tragédiát a vulkán kitörése okozta, amely egy nap alatt elpusztította Pompeii városát. A rómaiak tudták, hogy a Vezúv egy vulkán, de kialudtnak gondolták, és nem számítottak rá, hogy a Vezúv kráterét évezredekig elzáró lávadugó váratlanul kitörik. A katasztrófát a 7-8 méteres hamuréteg okozta, mely lehetetlenné tette a házakból, pincékből való kijutást.

A Pompeii-i ásatásokat hivatalosan az 1700-as években kezdték el és egészen máig folynak a kutatások a hely fennmaradt romjai között. A város Olaszország kiemelt turisztikai célpontja, a Világörökség része.  

2020. december 26-án jelentették be, hogy a régészeknek sikerült feltárniuk egy eredeti állapotban megőrzött thermopoliumot, ami a mai street food-os büfék elődje, „ókori falatozó” lehetett. A thermopoliumok általában két helyiségből álltak; az egyikben, mely az utcára nézett, tárolták és szolgálták fel az ételeket, a hátsó helyiségben pedig a vendégek leülhettek és elfogyaszthatták ebédjüket.

A thermopolium feltárása után a kutatók különböző élelmiszerek nyomait is felfedezhették, mint ahogyan azt is, milyen festményekkel jelölték az „üzlet” kínálatát. A helyiségben található freskókon halakat, sertéseket és csirkéket is ábrázoltak, és voltak képek, amelyekre mitológiai lényeket, például tengeri nimfákat festettek.

Massimo Osanna, a Pompeii Régészeti Park igazgatója kijelentette, a thermopolium körüli munkálatok várhatóan márciusra fognak befejeződni, így addig senki nem látogathatja majd a romváros északkeleti részét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

444.hu;nytimes.com;mult-kor.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved