Szürkemarha-borjú született a Debreceni Állatkertben


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A debreceni intézmény az év elején is hétről hétre újabb apróságok születéséről számolhat be. Ezúttal a szürkemarhák háza tájáról szolgálhatnak örömhírrel, miután egyik tehenük január 19-én egészséges utódnak adott életet mintegy kilenc és fél hónap vemhességet követően.

A magyar szürke szarvasmarha eredete mai napig nem tisztázott, ami biztos, hogy a kistermetű magyar szarvasmarhák a tatárjárást követően tűntek el végleg a régészeti leletanyagokból és  kunok betelepedésének és idejével egy időben, a 13. századi pauzát követően tűnt fel a szürke marha az Alföldön. Ettől kezdve a magyar agrárgazdaságban kiemelkedően fontos szerepet játszott egészen századunk elejéig. Az egyik legismertebb hazai háziállatfajtánk, amelynek őse az azóta már kipusztult őstulok (Bos primigenius). Az állatok színe a koruktól függően változik, a borjak születéskor „pirók” színűek, majd fokozatosan világosodnak, szürkülnek, féléves korukra alakul ki  a már jól ismert szürke küllemük. A szakértők több árnyalatot is megkülönböztetnek, létezik ezüstszürke, ezüstfehér, rigószőrű, daru, darvas, sötétdaru, kékszőrű szürkemarha is.

A debreceni életerős kis bikaborjú még vöröses szőrzettel bír és az intézmény bízik benne, hogy az új lakót még ebben a pirók állapotában csodálhatják majd meg a látogatók az újranyitást követően.

A Debreceni Állatkert egyik kiemelt célja az őshonos állatfajok és fajták megőrzése, e tekintetben pedig különösen fontos számukra a magyar szürkemarha, amely összetéveszthetetlen küllemével és sok évszázados történetével az Alföld egyik legfőbb jellegzetessége, és máig jelentős gazdasági és kulturális értéket képvisel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Debreceni Állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved