Több, mint kétmillió forintos egyösszegű pótdíjbefizetés – Íme BKK bliccelési statisztikái


Kovács Barna (19éves) - 9 hónapja

A BKK friss közleménye szerint 2015 óta minden évben csökken a bliccelők száma, egyre több jogosulatlanul utazó ember fizeti be a helyszínen a büntetést, ugyanakkor idén is rekordot döntött a ténylegesen befizetett pótdíjbefizetés összege.

2020-ban 133 ezer utast pótdíjaztak, ami közel egyharmada a 2015-ös év büntetéseinek, akkor ugyanis 364 ezer utast bírságoltak meg. Természetesen ebben szerepet játszik a koronavírus okozta utasszám visszaesés is, de ezzel önmagában nyilvánvalóan nem lehet magyarázni az évek óta tartó pozitív változást. 

A jogosulatlan utazók számának 5 éve tartó csökkenésére a BKK több indokot is talált. Elmondásuk szerint 2015-ben döntöttek arról, hogy felülvizsgálják a pótdíjazási gyakorlatukat, és szigorúbban lépnek fel a bliccelőkkel szemben. A BKK ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tette az ellenőrzést, és nagyobb figyelmet fordít a pótdíjtartozási eljárások lefolytatására is, a cég évente több tízezer fizetési meghagyást és pótdíjtartozási eljárást indít azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül utaztak.

Az elmúlt időszakban a BKK több száz új munkavállalót is felvett, ennek köszönhetően már nem külső vállalkozón keresztül foglalkoztatja a metróbejáratoknál dolgozó ellenőröket. A céljuk, hogy javuljon az ügyfélkezelés minősége és kultúrája, ezáltal növeljék az utasok bizalmát, elégedettségét és biztonságérzetét.

A terv sikerességét bizonyítja egy tavalyi eset, amikor egy ellenőr szerezte vissza egy utas mobiltelefonját egy férfitől, aki óvatlan pillanatban kikapta a kezéből, majd megpróbált vele elfutni.

Az új BKK ellenőrök felvételénél előnyt jelent, ha beszélnek valamilyen idegennyelven, ugyanis sok utas próbál angolul, németül, vagy oroszul beszélve kibújni a büntetés alól, valamint – bár ezt a közlemény nem említi – ez a külföldi utasokkal való kommunikációban is nagy segítség lehet.

A jó hírek mellett van egy rossz is, 2020-ban ismét rekordot döntött a ténylegesen teljesített, egyösszegű pótdíjbefizetések összege. A „nyertes” utas 2 797 400 forintot volt kénytelen befizetni a közlekedési társaságnak, ez 14 végrehajtási eljárás, és összesen 65 pótdíjazási eset következménye. A második legmagasabb befizetés 1 865 135 forint, a harmadik 1 541 317 forint volt.

A BKK felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben bliccelésen kapnak valakit, a legjobb, amit tehet, hogy minél előbb befizeti a büntetést.

Emellett szól, hogy a 16 ezer forintos bírság összege a helyszínen befizetve csak 8 ezer forint. Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás hosszú idő elteltéve elévül, ha kell a BKK bíróságra viszi az ügyeket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

bkk.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved