1942. február 19-én a történelemben először támadták meg Ausztráliát


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A második világháború Ausztráliát is felkészületlenül érte, amikor 1942. február 19-én délelőtt 10 órakor történelme során először és utoljára közvetlen támadás érte az ország területét. A Darwin légterébe behatoló 242 japán bombázó összesen több bombát dobott le, mint Pearl Harbour-nál, és több mint 300 civilt és katonát megölt az észak-ausztráliai városban. A második világháború során ez volt az egyetlen eset, amikor ausztrál földön nyílt harci tevékenység folyt. 

Miután a japánok 1941 decemberében meglepetésszerű csapást mértek az USA Hawaii szigetén állomásozó csendes-óceáni flottájára, a kontinensnyi szigeten tapintható volt a várakozás, hogy mikor tűnnek fel a japán anyahajók Ausztrália partjainál.

Ennek ellenére az ausztrál hadsereg elképesztően amatőr módon reagált a végül bekövetkezett támadásra. A rádió összeköttetés gyakorlatilag megszűnt, egymásnak ellentmondó parancsok követték egymást, a vadászgépek fel sem szálltak, így a légvédelem és a hadihajók légi fedezet nélkül maradtak, ami végül Pearl Harbour-nál is nagyobb veszteségeket eredményezett.

A volt brit gyarmat hadba lépése a nyugat-európai fronttól egészen a japán szigetekig éreztette hatását, hiszen sok „aussie” harcolt a britek oldalán még Észak-Afrikában, Rommel ellen is, vagy például nagyrészt ők szabadították fel az 1906 óta általuk igazgatott Új-Guineát.

Hiába volt ezután a tokiói vezérkarnak számos nagyravágyó terve, többek között még Ausztrália megszállására is, ezeket az általuk összekovácsolt amerikai-ausztrál szövetség a kezdeti nehézségek után rendre sikeresen visszaverte vagy meghiúsította.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved