2021 az önkéntesség éve


Kovács Barna (19éves) - 8 hónapja

Meghirdették 2021-re az önkéntesség magyarországi évét, az eseménysorozatba a kormányzati, a civil és a vállalati szféra szereplőit is bevonják – írja az MTI. Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a tematikus év egyik legfontosabb céljának egy új nemzeti önkéntesstratégia kidolgozását nevezete, mely az elkövetkező 10 évre vonatkozik majd.

A stratégia célja, hogy népszerűsítse az önkéntesség kultúráját, növelje az önkéntesek arányát a felnőttek és a fiatalok között, ösztönözze a vállalati önkéntességet, és elősegítse a fenntartható fejlődés és az önkénteskedés „még intenzívebb” összekapcsolását. 

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az önkéntesség érték, hiszen ez az egyetlen tevékenység, amelynél “az által leszünk többek, hogy másoknak adunk”.

A KSH adatai alapján, 2012-ig növekedett az önkéntesek száma, ekkor 503 ezernél is többen végeztek ilyen munkát, 2012 után azonban ez a szám csökkenni kezdett, 2015-ben már csak közel 413 ezren voltak az önkéntesek Magyarországon. 2016-ban ismét nőtt pár ezerrel a számuk, azóta azonban a 400 ezret sem éri el.

 Rácz Zsófia felidézte, hogy 2001-ben rendezték meg az önkéntesség nemzetközi évét, 2011-ben pedig az önkéntesség európai évét. Elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány idején az önkéntesség szerepe még inkább felértékelődött.F. Tóth András, a tematikus évet koordináló Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) ügyvezető igazgatója szerint a magyarországi felnőtt lakosság mintegy 30 százaléka vesz részt ilyen tevékenységben, és egyre többen szeretnének bekapcsolódni. Az ide eseménysorozat célja az önkéntes programok minőségfejlesztése.

Bálega János, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője kifejtette, hogy az idei eseménysorozat kulcsszavai a minőségfejlesztés, a bevonás, a figyelemfelhívás és az innováció. Elmondta, hogy idén 4 tematikus önkéntes hetet is tartanak majd.

Április 19-től a környezetvédelem és a fenntarthatóság, június 7-től a szociális ellátás, augusztus 23-tól a gyermek a család és az ifjúság, október 1-től pedig az idősügy lesz a téma.

Vad Lilla, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány önkéntes programjának vezetője kiemelte, hogy március 4-én tartják az eseménysorozat nyitóünnepségét Székesfehérváron, ennek keretében online szakmai rendezvények, előadások és beszélgetések is lesznek. 52 héten keresztül mutatnak be egy-egy aktív, példa értékű önkéntest az ország különböző területeiről.

A hét önkéntese címre a szervezők folyamatosan várják a jelöléseket az onkentes@onkentes.hu e-mail címre. Szavaiból kiderült még, hogy ősszel szakmai konferenciát rendeznek a nemzetközi gyakorlatból, és hogy december 5-én lesz az önkéntes év záróünnepsége Debrecenben.

Az eseménysorozat nagykövete Miklósa Erika operaénekes és Gundel Takács Gábor sportriporter, kommentátor.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved