700 évvel a halála után menthetik fel Dantét a korrupciós vádak alól


Kovács Barna (19éves) - 8 hónapja

700 évvel Dante halála után az egyik leszármazottja és egy jogászprofesszor szeretné ha tisztáznák a nevét. Szerintük politikai célból ítélték el, az olasz törvények pedig lehetőséget biztosítanak a felülvizsgálatra.

Az Isteni Színjáték szerzője nem csak remek költő volt, hanem politikus is, egy időben Firenze vezetőjeként tevékenykedett.

Ekkoriban Olaszország szerte kettéosztott volt a politikai színtér, a guelfek a pápák és Német-római császárok harcában a mindenkori pápát támogatták, míg a Ghibellin párt tagjai a császárt. Dante a Ghuelf párthoz tartozott, az ítélet idején pedig éppen ők voltak hatalmon Firenzében, csakhogy a párton belül sem értettek mindenben egyet. A fehér ghuelfek mérsékeltebbek voltak, a fekete ghuelfek radikálisabbak. Dante az előbbiekhez tartozott.

Egyszer éppen VIII. Bonifác pápánál járt látogatóban, mikor bűnösnek találták korrupció vádjában, és halálra ítélték. Nem térhetett vissza szülővárosába.

1315-ben aztán visszamehetett volna Firenzébe ha bocsánatot kér, de ő azt mondta, hogy csak akkor tér vissza ha tőle kérnek bocsánatot és koszorús költővé koszorúzzák. Ravennában halt meg.

Most, 700 évvel később Dante egyik leszármazottja, Sperello di Serego Alighieri és Alessandro Trabersi jogászprofesszor a felmentését kéri, szerintük politikai okokból ítélték el.

Az ügy egy májusi konferencián veszi majd kezdetét, ahova meghívtak történészeket, nyelvészeket és jogászokat is, valamint Cante de Gabrielli da Gubbiót, aki a Dantét elítélő firenzei hivatalnok egyik leszármazottja.

Dante Alighieri egyébként kiemelt figyelmet kap ebben az évben Olaszországban a halálának 700. évfordulója alkalmából. Ünnepségsorozattal készülnek és Pupi Avati filmet forgat az életéről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved