A clipping nevű zenei projekt vad oldalát fogja meg a hip-hopnak


Solymosi Máté (19éves) - 8 hónapja

A clipping nevű zenei projekt Daveed Diggs és a Hutson&Snipes producerpárosból áll, zenéjük friss és vad oldalát fogja meg a hip-hopnak. A kísérleti trió makulátlan diszkográfiával rendelkezik, zajos, kísérleties számaik – melyek közepén a kiemelkedő szövegek és emlékezetes refrének teszik félig-meddig fogyaszthatóvá a végterméket – már régóta felkeltették a műfajban jártasak figyelmét, legutóbbi két albumukkal viszont végre betörni látszanak egy szélesebb közönségbe.

A trió eredetileg egymástól mindössze néhány hónappal akarta kiadni a legutóbbi két albumát, azonban a koronavírus-járvány az ő terveiket is megváltoztatta. Én nem bántam őszintén, legalább két egymást követő évben is kaptam a halloweeni hangulatból, amihez általában nincs sok közöm, tekintve, hogy Magyarországon élek. Hogy miért? A There Existed An Addiction To Blood és a Visions of Bodies Being Burned a horrort teszik meg fő témájukká, ami a lehető legtökéletesebb párosítás a clipping.-gel.

Mind a két lemez megér egy misét, viszont én most a Visions of Bodies Being Burned-el szeretnék foglalkozni, ugyanis az áll közelebb a szívemhez, meg egyébként is az a frissebb a kettőből. Előbb-utóbb majd lehet az előző lemezhez is visszatérek.

A Visions of Bodies Being Burned egy különleges album. Sejtelmesen indít, majd szinte azonnal belecsap a lecsóba; az Intro-t követő első szám, a Say The Name, az idei év egyik legizgalmasabb beharangozószáma volt. Menetelő, intenzív hangulata, figyelemfelkeltő refrénje, bombasztikus fináléja és Diggs kiváló történetmesélése egészen esszenciálissá teszi a számot, de nehéz szavakba önteni, mennyire üt.

Ezután sem lassít a lemez, egy interlude-ot követően az ’89 Neve Campbell ütős, lüktetős és befogadható témákat hoz, lényegében bárki élvezni tudná, aki hip-hop orientált. A Something Underneath már eggyel intenzívebb, rohanó tamok diktálják Diggs különös flowjának a tempóját, míg a refrénre teljesen eltűnik a háttér. A Make Them Dead Elképesztő noise-scape-el rendelkezik, intenzív, horrorisztikus és emlékezetes.

Minden szám említésre méltó, de egyelőre elégnek vélem megemlíteni az Enlacing-et, a lemez utolsó ’rendes’ számát, amire nincsenek szavak.

Át kell adnia magát az embernek, hagyni, hogy elmossa az a zseniális zenei alap és figyelni a szövegre, ami a három verze alatt teljesen megborul, többféleképpen is értelmezhető, de nekem személy szerint az én teljes elvesztéséről és a függőségbe szorulásról szól, de néha éppen valami kozmikus horrort is bele tudok olvasni. Az egyik kedvenc számom idén.

Azért zártam rövidre a konkrét számokról szóló szekciót, mert fontosabbnak gondolom az album(ok)ról mint teljes egészekről való diskurzust. Mind a két lemez az amerikai feketék élményeit és problémáit dolgozza fel, de trükkösen, horrornarratívákba csomagolva kapjuk meg őket. Az ember elsőre talán észre sem veszi, de ha már egyszer figyelmesen végigolvassuk a szövegeket, akkor elkerülhetetlenek a párhuzamok. Lincselések áldozatai térnek vissza szellemként bosszút állni, rendőrök halnak meg a cselekedeteik miatt, a There Existed an Addiction to Blood címében is megjelenő vérfüggőség maga is a feketék és fehérek viszonyára utal, mint az egyértelművé válik a Blood of The Fang című számban.

Rendkívül izgalmas ez az egész, bár közel sem meglepő. A clipping. minden lemezének ez volt lényegében a témája, csak mindig különböző köntösökben. A Splendor&Misery például egy űrhajón kiszabaduló rabszolgáról szól, amibe azért nem kell sokáig vájni, hogy megtaláljuk a társadalomkritikát.

Összességében a clipping. egy szükséges banda, idén még aktuálisabb, mint eddig, egyrészt a horrorisztikus világválság, másrészt pedig az ide is elért emberjogi Black Lives Matter mozgalom miatt. Releváns dolgokról szólnak, izgalmas módon, és ha valaki nem is igazán szereti a hip-hopot vagy a kísérleti zenét, én azt mondom ennek a bandának adjon egy esélyt.

Furcsa lesz, idegen lesz, de fontos és érdekes is. Tudom javasolni a Story 2, a Nothing is Safe, az Enlacing, az Inside Out és a Baby Don’t Sleep című számokat. Ha ezekbe mind belehallgatsz és egyik sem tetszik, akkor térj majd vissza rá néhány év múlva. Nem kell sietni.

clipping. Visions of Bodies Being Burned 10/10, 2020;
There Existed an Addiction to Blood 8.5/10, 2019, Sub Pop.2017 Kidsnews | All rights reserved