Akár szeretjük, akár nem, az öngondoskodás világában élünk- témánk a jövőtervező megtakarítás


Solymosi Máté (19éves) - 7 hónapja

Hogyha magunk hasznára akarjuk fordítani a rendszert (értsd: kellemesen, biztonságban akarunk élni), akkor érdemes elsajátítani a pénz keresése mellett a pénzkezelés különböző technikáit is. A mostani cikkünk a befektetésekről, megtakarításokról fog szólni, azon belül is arról, hogy neked, mint átlagos gyereknek milyen lehetőségeid nyílnak ezen a téren.

Tizenötéves kor felett nyáron már dolgozhatsz, de addig is szomszédaidnak tudsz alkalmi munkákat teljesíteni, ismerősöknek bébiszitterkedni, lényegében, ami eszedbe jut és meg tudod valósítani, az belefér. Hogyha elkezdesz pénzt keresni, akkor el tudsz kezdeni félretenni.

Spórolásból lesznek a megtakarítások

Ha körültekintően bánsz a pénzeddel és rendszeresen félreteszel valamennyit, akkor bankszámládon, dobozodban a pénz fokozatosan gyarapodni fog.  Legtöbben szeretnénk nagyobb mennyiségű pénzt megtakarítani, mint jelenleg teszünk, de sokunknak ez elég nehéz feladatnak bizonyul. Napról napra éljük az életünket, így impulzusból történő vásárlások gyakran elvonják a forrásokat a megtakarításoktól.

 Ha ezen változtatni szeretnénk, akkor új pénzügyi szokásokat kell kialakítanunk, majd idővel megszokunk.

A megtakarítás legjobb módja a rövid és hosszú távú célok kitűzése. Erre remek példa a havi jövedelmed adott százalékát félretenni, legyen ez mondjuk 10%. Ezt a biztonság kedvéért egy másik számlára helyezed és lekötöd, így nehezebben jutsz majd hozzá, és háromszor is meg fogod gondolni, szükséged van-e egy adott cikkre, amit hirtelen megkívánsz.

Kicsit kérdőjelezd meg az összes vásárlásod, és ügyelj arra, hogy költéseid nem csak a pillanatnyi kényeztetést szolgálják, de hosszútávú elképzeléseiddel is összhangban álljanak.

Azonban azt fontos megemlíteni, hogy a spórolás, megtakarítás nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanod minden, számodra jó, és kellemes dologról.

Egészen apró mennyiségek is (500-1000 Ft) elég gyorsan össze tudnak adódni, hogyha kitartóan és stabilan haladsz a terveddel, még a nehézségekkel szemben is. Érdemes először egy heti tervet kialakítanod, majd finomítani rajta és kiterjeszteni hónapokra, évekre. Néhány segítő kérdés ehhez:

Milyen havi bevételeid vannak?

Mik a fix kiadásaid, mennyit költenél szórakozásra, van-e az adott hónapban születésnap vagy valami extra kiadás?

Mennyit szeretnél bizonyos időnként félretenni?

Érdemes jól megjegyeznünk, hogy sokkal egyszerűbb rendszeresen félretennünk kisebb összegeket, mint hirtelen egy összegben finanszírozni egy nagyobb volumenű kiadást.

Minden befektetési és megtakarítási stratégiánál kulcsszerepet élvez az egyéni felkészülés, hiszen a helyzeted egyedi és a részletek nagyon sok sajátságos spórolási lehetőséget biztosítanak.

Ha utazásra, vagy hasonló szolgáltatáscsomag igénybevételére készülsz, akkor máshogy kell hozzáállnod, mint hogyha egy nagyösszegű tárgyat tervezel vásárolni (legyen ez autó vagy akár tévé). Amennyiben utazásra gyűjtesz, érdemes a pénz spórolása mellett folyamatosan figyelned a repjegyek és szállások árait – de akár részt vehetsz külföldön zajló önkéntesprogramokban is, ahol garantálnak neked szállást és ellátást, ráadásul jó kapcsolatokat, tapasztalatokat is szerezhetsz (arról nem is beszélve, hogy mennyire máshogy ismered meg majd az országot, mint általános turistaként tennéd).

Hogyha egy drágább cikket akarsz vásárolni, érdemes körülnézni használt áruházakban, megvizsgálni a különböző boltok árait és a helyzet szerint legérdemesebb döntést hozni.

Megtakarításból befektetés?

Befektetés esetén érdemes lehet körülnézned általad ismert piacokon, hogy megvizsgáld, tudsz-e valami értékállót vásárolni (ha kíváncsi vagy néhány lehetőségre, akkor nézz rá erre a videóra). Lehet ez akár egy bontatlan LEGO-készlet, amit később nehéz lesz megszerezni, de lényegében bármi, amit alkalmasnak találsz (ritka érmék, sportrelikviák,. Pénziránytű Alapítvány animációja segítségével átfogó képet kaphatsz a megtakarítások tudatos felhasználásáról, a pénzügyi – és reálbefektetések fajtáiról, illetve kockázatairól.

Egy befektetésnél három tényezőre fokozottan figyelni kell:

• milyen gyorsan tehető pénzzé (likviditás),

• mennyire biztonságos, és

• mekkora hozamot (kamatot, osztalékot, árfolyamnyereséget) eredményez.

Fontos tudni, hogy jellemzően minél nagyobb profittal kecsegtet egy befektetés annál rizikósabb. – Fontos tisztában lennünk a hátrányokkal, hogy hiteles fényben lássuk az előnyöket.

A Pénziránytű Értem a pénzem appjában az alábbi táblázat összefoglalja a leggyakoribb megtakarítási és befektetési lehetőségek jellemző lekötési/ajánlott befektetési idejét, de természetesen a gyakorlatban ezektől eltérő futamidők is előfordulhatnak.

Befektetést általában komolyabb összegeknél érdemes igazán megfontolni, hiszen a nagyobb tőke jóval magasabb profitot hoz magával, még alacsony hozamú, biztonságos befektetések alkalmával is. Ettől eltekintve persze vannak alacsony belépési plafonú lehetőségek is. Ez a Pénziránytű cikk 3. Befektetési lehetőségek | Pénziránytű Alapítvány (penziranytu.hu) tartalmaz egy kiváló táblázatot a lehetőségeidről, már havi néhány ezer forinttól kezdve.

Hogyha egy konkrét cikkre, utazásra, vagy egyetemi időszakra szeretnél félretenni, akkor ebben a listában találod a legjobb lehetőségeidet. Például: folyószámla-lekötés, vagy pedig államkötvény vásárlása – mindkettő alacsony kockázatú, kiszámítható opció, a konkrét döntésben is segíthet a Pénziránytű Alapítvány, a Hogyan döntsünk a betétekről című cikkével.  

Ha van valamennyi pénzed tehát, akkor rengeteg opciód van pénzed megtakarítására (perselyben gyűjtögetsz, nincs hozam ugyan de szép lassan összejöhet a pénz pl. egy laptopra), kamatoztatására (bankszámlán tartod a pénzed és egy részét lekötöd, vagy szüleid segítségével befektetési alapba helyezed, ahol különböző kockázatú lehetőségek közül választhatsz, állampapírt vásárolhattok a szüleiddel, megegyezhettek, hogy ez a te megtakarításod).

Ma már sok applikáció ad lehetőséget az egyszerű online tőzsdézésre, bár az éppen zajló Gamestop-fiaskó rávilágított, hogy sajnos ezek a felületek sem teljesen megbízhatóak. Tájékozódj, mielőtt befektetsz!

A tőzsdézés legalapvetőbb szabálya, hogy ne fektess be olyan összeget, amit nem vagy kész elveszteni – ezt is mindig tartsd észben, amikor vásárolsz. Ha kedved van kockáztatni – de nem a saját pénzeden tapasztalnál- akkor mindenképpen érdemes magad kipróbálni a PÉNZ7 egyik kísérőeseményén, a BÉT Részvényfutamon.

Keresd a lehetőségeket, figyeld a kockázatot és próbálj a lehető legjobb belátásod szerint cselekedni.

Ha szeretnéd elmélyíteni tudásodat még jobban a témában, vagy csak egyszerűen szeretnél pár hasznos infót, tanácsot találni, amelyek hozzásegítenek a tudatos pénzügyi döntésekhez, úgy ajánlom figyelmedbe a Pénziránytű ingyenes „Értem a pénzem” alkalmazását, amelyet androidra a Google play áruházból, IOS-re pedig az App Storeból tudsz letölteni. Ezen felül, ha érdekelnek a részletes és naprakész infók, tanácsok, akkor a Pénziránytű egy Pénzbook nevű Facebook és Insta oldallal is rendelkezik, amelyekre érdemes vetni egy-egy pillantást!

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogatta

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved