Február 11. – a római palota lesz a keresztény törpeállam


kidsnews (127éves) - 7 hónapja

1929. február 11-én írták alá azt a kétoldalú szerződést, mely az 1870-ben létrejött olasz egység óta fennállt jogi és politikai ellentmondásokat oldotta meg. Az egyezmény rendezte a Vatikán helyzete mellett az úgynevezett római kérdést is. De kezdjük az előzményekkel, melyek után sikerült rendezni a Szentszék és az egységes olasz állam viszonyát.

A mai értelemben vett európai nemzetállamok a 8. századtól kezdtek formálódni a kontinensen, és Kis Pippin frank uralkodó (741-768) adománya révén született meg a Pápai Állam, amely akkor nagyjából a Róma környéki Latiumtól északon egészen Romagna tartományig, délen pedig Nápolyig terjedt, ezzel lényegében két részre vágva az olasz csizmát. Ez az állapot egészen addig tartott, amíg II. Viktor Emánuel király csapatai 1870-ben az Örök Városba is bevonultak.

A Szentszék regnáló vezetője, IX. Piusz pápa nem ismerte el a király fensőbbségét, és visszavonult abba a palotakomplexumba, amit napjainkban az Egyházi Államként ismerünk Róma szívében. Példáját az őt követő pápák is követték, magukat a „Vatikán foglyának” nyilvánítva annak ellenére, hogy az olasz kormány kártérítést ajánlott az elvesztett területekért.

A keresztény világ vallási vezetői egészen az 1920-as évek elejéig kitartottak, azonban ekkorra a pápaság válságos anyagi helyzete XI. Pius pápát engedékenyebb hangvételre kényszerítette. Pius végül hároméves alkudozást követően 1929. február 11-én megegyezett a Mussolini-féle fasiszta vezetéssel, és létrejött a lateráni egyezmény, amely leltári pontossággal felsorolta, mely birtokok, illetve épületek maradhatnak a Szentszék birtokában.

A 23 római ingatlan között megtarthatták a négy pápai főbazilikát, a Szent Péter, a falakon kívüli Szent Pál, a lateráni Szent János és a Santa Maria Maggiore bazilikát, továbbá a Castel Gandolfó-i nyári palotát, valamint Róma ókeresztény katakombáit, illetve az egyházi médiumok, így például a Vatikáni Rádió épületét is.

A paktumot a későbbiekben is megerősítették, és így a mai napig ez határozza meg a keresztény egyházi állam jogi helyzetét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved