Február 12. – tégy az iskolai kiközösítés ellen! – Senki Se Egyen Egyedül világnap


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Az esetek többségében azoknak, akik nem tartoznak a suli legmenőbb arcai közé, fogalmuk sincs, mi lehet velük a konkrét probléma. Aki veszi a bátorságot és rákérdez az őt semmibe vevőkre, ne adj’ isten megalázókra, homályos és értelmezhetetlen, gyakran helyben rögtönzött válaszokat kap, mint a másként hordott haj, eltérő zenei ízlés, túl vékony testalkat, vagy épp túlsúly, ahogy az is lehet, hogy valaki túl magasnak, vagy túl alacsonynak találtatik – egyszóval bármi miatt célkeresztbe kerülhetünk, és lehet, hogy már a másik fél sem emlékszik, vagy nem tudja, hogy miért lettünk kipécézve eredetileg.

Mondhatjuk, hogy társadalmunk megszokott jelensége a bántalmazás és kirekesztés. Nap mint nap szembesülnek vele az emberek, bármilyen életkorban is legyenek.

Azonban gyerek- és kamaszkorban, az iskolai mindennapokban különösen nehéz ezt feldolgozni, főleg barátok, oltalmazó közösség hiányában. Ne legyenek illúzióink, előbb-utóbb mindenki megtapasztalja a közösségben való elszigetelődés érzését. 

Ezért hívták életre Amerikában a Senki Se Egyen Egyedül Napját, ami emlékeztet és felhívja a figyelmet az ebédlőben elszigetelten ücsörgő, kirekesztett társainkra és a társasági szolidaritás és szocializáció fontosságára.

A programot Lili Rachel Smith, Apert-szindrómás fiatal ihlette, aki élete nagy részében társadalmi elszigeteltségben szenvedett és 15 évesen hunyt el. A projektet civil szervezetek indították el 2012-ben néhány észak-kaliforniai iskolában azért, hogy ösztönözzék a diákokat, hogy ne csak üljenek néhány fős klikkekben vagy számukra alig ismert társaiktól távol, hanem nyissanak egymásra és  ismerkedjenek. Mindig vegyék észre, ha valaki kimaradónak érezheti magát, és segítsék ezeket a társaikat a beilleszkedésben.

2018-ra már csak az Egyesült Államokban több mint 2300 iskola több mint 1 millió diákja vett részt a Senki Se Egyen Egyedül elnevezésű programnapon.

Ne feledd, a kirekesztés átkát meg lehet és meg is kell törni. Sokat mondóak Martin Luther King szavai:

Amikor mindennek vége, nem ellenségeink szavaira fogunk emlékezni, hanem barátaink hallgatására.” 

Merjünk beszélni a bántó helyzetekről, hiszen a nyílt kommunikáció feloldja a tabuk világát, a konstruktív és támogató (nem ítélkező) párbeszéd pedig felszínre hozza az okokat, szükségleteket és ezáltal a megoldási lehetőségeket. 

Merj mellé állni, merj jelzést tenni, merj segítséget kérni, merj kilépni a néma tömegből! 

Ha kérdésed van vagy segítségre, tanácsra van szükséged hívd a Kék-Vonal Alapítvány éjjel-nappal elérhető és ingyenes lelkisegély vonalát a 116 111 vagy a 116 000 telefonszámon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved