Február 15. – a keresztanya, akinek még a Köpcös is „csókolommal” köszönt


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A mai napon született Griselda Blanco egy átlagos latin származású idősödő amerikai háziasszonynak kinéző, egyébként a kokain keresztanyjának, vagy fekete özvegynek hívott asszony egy szociopata volt. Mindig aktuális céljainak megfelelően használta az embereket, és maximálisan híján volt az érzelmeknek, erkölcsi alapoknak, morális tartásnak még ahhoz képest is, hogy bűnözők között nevelkedett.

A kolumbiai Medellínben már gyerekként kitűnt kegyetlenségével, vallomások szerint már 11 évesen elrabolt és végül lelőtt egy környékbeli jómódú gyereket, 13 évesen pedig zsebtolvajlásból tartotta fenn magát.  

“Ha nem létezett volna, Miamiban nem lettek volna kokainháborúk” – írta Max Merlmestein maffiózó a korszakról írt könyvében.  

A keresztanya a Kolumbia, Florida, Kalifornia és New York közötti drogkereskedelem kulcsszereplője, és valószínűleg korának legnagyobb hatalmú maffiavezére volt. Emberei, a „kokain cowboy-ok” az 1960-as és 1970-es években szó szerint vörösre festették Miami utcáit több mint 250 ember nyílt színi meggyilkolásával. A körülötte zajló drogháború hevességére jellemző, hogy több, mint 2000 ember halálát írják a számlájára, és a permanens erőszak közepette nem kevesebb, mint három férjét ölte vagy ölette meg családi vagy leszámolási okokból. Griselda Blanco durva módszerei nem csak a filmipar forgatókönyvíróit, de a világ bűnözőit is megihlették, és világ másik végén is másolták kegyetlen módszereit.

Blanco volt a szellemi anyja számos bűnözői újításnak, pl. ő a gyors akció érdekében motoros bérgyilkosokat alkalmazott. Felismerte, hogy az akkor még jellemzően férfi vámtisztek nem tapogatták a nők melleit és egyéb intim testrészeit, ezért nőket használt drogfutárnak, sőt, illegális „csempész női fehérneműgyárat” hozott létre, ahol kokain csomagok szolgáltak push up-ként, hogy az 1500 dílere minél több kábítószert tudjon biztonságosan szállítani.

A később nála is hírhedtebbé vált Pablo Escobar korai pályafutását is egyengette, aki később a vetélytársává avanzsált, és a Medellín Kartell rettegett vezetőjeként Kolumbiában „mentorát” is felülmúlóan súlyos kábítószer-háborút robbantott ki. Amikor Escobar kilépett a „mester” árnyékából, kapcsolatuk szó szerint gyilkos viszonnyá vált, több kölcsönös leszámolási kísérlettel.  

A bűnözők végzete végül a keresztanyát sem kímélte. 1985. február 10-én a rendőrök elkapták, és több, mint tíz évre börtönbe küldték. A hatalma teljében lévő vezető simán megvesztegette az igazságszolgáltatásba dolgozókat és vígan irányította szervezetét a börtönből is, míg az operatív vezetést a külvilágban legkisebb fiára, a beszédesen elnevezett Michael Corleone Blancóra bízta.

Minden simán ment egészen 1994-ig, amikor is el akarta raboltatni John F. Kennedy korábbi elnök fiát, hogy váltságdíjként kicsikarja saját szabadon bocsátását. Ekkor azonban bűnbandájának tagjai ellene fordultak, és addigi intézője Charles Cosby tanúskodott ellene.

Börtönbüntetésének 2004-es letelte után eltűnt a hatóságok szeme elől egészen 2012 szeptember 3-ig, amikor a kolumbiai Medellín város 29. utcájának sarkán lévő Cardiso hentesüzletben vásárlás közben az általa kitalált és elterjesztett motoros kivégzési módszer áldozata lett 69 évesen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica

2017 Kidsnews | All rights reserved