Február 2. – Facebook live-on követheted, hogy Balu meglátja-e az árnyékát


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

A régmúltban az emberek hagyományokban megőrződött népi megfigyelések alapján próbálták egy-egy hosszabb időszak jellemző időjárását előre jelezni. Általában néhány jeles nap (Medárd napja, Luca napja) alapján következtettek a várható időjárásra. Hagyományosan az ilyen napok közé tartozik február 2. is, másnéven a Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, azonban ezt az ünnepet a néphit összekapcsolta a medvékkel is.

A magyar szokás úgy tartja, ha ezen a napon a medve meglátja az árnyékát, az hosszú telet ígér, ha viszont nincs árnyéka, mert borús az idő, a tél már nem tart sokáig.Bár az ilyen típusú „előrejelzéseknél” (is) sok a bizonytalanság, és kevés a tudományos háttér, a budapesti állatkertben ehhez a hagyományhoz kapcsolódva minden évben medveárnyék észlelést tartanak, sőt a jeles dátumhoz kapcsolódóan több napos rendezvénysorozatot, Mackófarsangot is szerveznek.

Mivel az állatkertek a koronavírus miatt átmenetileg nem fogadhatnak látogatókat, a városligeti intézmény idén online Mackófarsangot tart. Ennek része az élő bejelentkezés keretében tervezett árnyék észlelés is, de már szombat óta rendszeresen tesznek közzé különféle medvékkel kapcsolatos tartalmakat az Állatkert honlapján és közösségi média felületein.

Kedden délelőtt 11 órakor az Állatkert hivatalos Facebook-oldalán (www.facebook.com/allatkert) élő bejelentkezés keretében tudósítanak arról, hogy Balu a barnamedve meglátja-e az árnyékát. 

Érdemes lehet megnézni, hogy az ország többi állatkertjében mi történik, a Szegedi Vadaspark közösségi média oldala például 10 órakor jelentkezik medvecsalogató programmal.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Budapesti állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved