Február 21. – Bálnák világnapja


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Idén ma ünnepeljük az óceánok óriásai, a bálnák világnapját, melynek legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a veszélyeztetett fajokra és védelmük fontosságára. Az ünnepet 1980-ban a hawaii Mauiban alapították a partoknál vonuló púpos bálnák tiszteletére, és az utóbbi években komplett Bálnafesztivált szerveznek a jeles nap köré. A világnap pontos dátuma nem egyértelmű, az interneten fellelhető információk alapján ugyanis az elmúlt évek során többek között február 8, 15, 19 és 21 is volt már a bálnák világnapja.  

Bármikor is legyen, az biztos, hogy a bálnáknak segítségre és támogatásra van szükségük a környezeti fenyegetésekkel, például az élőhelyek szűkülésével, eltűnésével és beszennyezésével szemben, sőt a globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaival szemben is. Az állatok sokszor ütköznek hajókkal az igen forgalmassá vált óceánokon, és gyakran esnek áldozatául más zsákmányra irányuló halászatnak is, amelyek miatt több, mint 300 ezer bálna, delfin és disznódelfin pusztul el évente.

Fontos tudnunk, hogy még mindig megvan a lehetőségünk a kedvezőtlen folyamatok visszafordítására, csak tennünk kell érte.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear.com

2017 Kidsnews | All rights reserved