Február 23. – pokolgépes merénylet Debrecenben


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

Az 1914. február 23-án, hétfőn 10 óra körül Miklósy István görög katolikus püspök debreceni, Werbőczy utca 2. alatti rezidenciájára érkezett csomag 2 kg 30 dkg-ot nyomott, 60-70 centiméter hosszú és 30-40 centiméter széles volt és , a leírás alapján ajándéktárgyakat tartalmazott 1300 korona értékben. A magyar nyelvű címzésen ez állt:

 „Méltóságos görög katholikus püspöknek Miklóssy Istvánnak.” 

A püspöknek levélben előre jelezték az ajándékot tartalmazó csomagot, így azt gyorsan átvette, majd egy sürgős telefonhívás miatt rövid időre magára hagyta Jaczkovics Mihály helynök, Slepkovszky János titkár és Csatth Sándor ügyvéd társaságában, akik elkezdték kibontani. A csomagba rejtett bomba azonnal felrobbant és megölte a körülötte tartózkodó három embert, és további heten súlyos, 26-an könnyebb sérüléseket szenvedtek, és a debreceni kereskedelmi- és iparkamara épülete is megrongálódott, ahol a püspök bérelt rezidenciája volt. A merényletet sértetlenül átvészelő Miklósy István ezután Nyíregyházára tette át a székhelyét.

A merényletet azóta is a magyar görög katolikus közösség ellen elkövetett egyik legnagyobb, értelmetlen pusztításként tartják számon. Hátterében román nacionalista politikai szándékok húzódtak meg, melyeket a X. Szent Pius pápa által is szentesített új hajdúdorogi egyházmegye kialakítása váltott ki.

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Kiderült, hogy a csomagot az Osztrák-Magyar Monarchia északkeleti csücskében, Csernovic városában adták fel (ma Ukrajnához tartozik), és már néhány nappal a merényletet követően a nyomozók látókörébe került az ottani rumén katonai akadémia Catarau nevű tanára, és egy, a Patyomkin orosz hadihajóról megszökött Kirilov nevű matróz.

A magyarok a területileg illetékes román rendőrségtől kértek segítséget,  azonban a  nemzetek közötti együttműködés nem volt eredményes, a nyomozás megakadt, és nem sikerült megnyugtatóan lezárni az ügyet.

Évtizedekkel későbbi halála előtt nem sokkal, 1937. májusában Catarau amerikai lakhelyéről levelet írt a bukaresti Universal lapnak, melyben elismerte, hogy ő követte el a debreceni merényletet, így igazolva látszik a magyar rendőrség korabeli teóriája, amely szerint a romániai nacionalista erők szervezték meg a debreceni püspök elleni robbantást.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved