Február 26. – Magyarország nem tűri az ENSZ elleni propagandát


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

„Magyarország kormánya kötelezi magát, hogy haladéktalanul feloszlatja a magyar területen lévő összes Hitler-barát, vagy más fasiszta politikai, katonai és karhatalmi jellegű szervezeteket, valamint az egyéb olyan szervezeteket, amelyek az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges propagandát folytattak és a jövőben sem tűri meg ilyen szervezetek fennállását” – áll az Ideiglenes Nemzeti Kormány által 1945. február 26-án kiadott 528. számú rendeletben.

A rendelet értelmében feloszlatták a fasiszta pártokat és egyesületeket,  katonai szervezeteket, így a Leventét, a Turult és a MOVE-t is. A rendelet 4. paragrafusa szerint „az 1 § alá tartozó pártok, egyesületek, társaságok, szövetségek vagyonát, pénzkészletét, iratait le kell foglalni, és zár alá kell helyezni.”

A rendelettel ideológiai szempontból egyet lehet érteni, ugyanakkor a német természetes és jogi személyek vagyonának elkobzásával és a németek kollektív felelősségre vonásával már sokkal kevésbé. Sajnos a három nagyhatalom jaltai és potsdami tanácskozásán hozott határozatoknak hazánk számára óriási jelenősége lett, ugyanis ezek adták később a Szovjetunió által megszállt kelet-európai országok zsarolásának, kifosztásának és elnyomásának egyik kiindulási jogalapját.

A megállapodások moszkvai értelmezése alapján Vorosilov marsall, akinek a háború után a szovjet befolyás megszilárdítása és a mielőbbi „demokratikus” hatalomátvétel volt a feladata, felszólította az ideiglenes magyar kormányt, hogy alkosson rendeletet a németnek ítélt vagyonok Szovjetunió részére történő átadásáról,

és az 1945. szeptember 14-én kiadott 29. számú jegyzékében felsorolta az 50 legfontosabb magyarországi cégben az oroszok által vélelmezett német tulajdoni arányt. Ezzel egyidejűleg a szovjetek azt is egyértelművé tették, hogy a magyarországi német vagyon beazonosítása ezzel a jegyzékkel még nem zárult le, és a kormány további listákra számíthat arról, hogy mi számít német vagyonnak és annak mennyi az értéke, vagyis azokról a társaságokról és vállalatokról, amelyeknek a német részvényei és aktívái „átmennek  a Szovjetunió tulajdonába”, így azokat a mindenkori magyar kormánynak be kell még szolgáltatnia.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

www.archivnet.hu ; epa.niif.hu

 

2017 Kidsnews | All rights reserved