Február 28. – lelövik a svéd kormányfőt


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

A németül, franciául és angolul is kiválóan beszélő Olof Palme, a múlt század legismertebb és legnépszerűbb svéd politikusa és az európai békepárti politika ikonikus alakja volt. 1989. február 28-án a szerény, hétköznapi életet élő, látványos biztonsági intézkedéseket szándékosan hanyagoló Palme feleségével együtt gyalog indult haza egy mozielőadás után, amikor a sötétből előugró tettes egy nagy kaliberű Smith-Wesson 357-es Magnum revolverrel hátbalőtte, majd elmenekült. A szakértők szerint  a fegyver ólomhegyű, rézbevonatú lövedéke ilyen távolságból a golyóálló mellényt is átütötte volna.

Az európaiak Kennedy-gyilkosságaként emlegetett Palme-ügy azóta is megoldatlan. Már 1989-ben elítéltek egy közismert stockholmi bűnözőt, de végül a másodfokon eljáró bíróság nem találta meggyőzőnek a bizonyítékokat és felmetette a vádlottat.

Legutóbb tavaly nyáron jelentette be a stockholmi rendőrség, hogy megoldották az ügyet, egy biztonsági őrt megnevezve, de az ő bűnösségére sem sikerült meggyőző bizonyítékokat felmutatniuk, és azóta már egy újabb, dél-afrikai merénylőre próbálják rábizonyítani a gyilkosságot.

 Ha érdemi eredményekkel és bizonyítékokkal nem is, a nyomozók számos összeesküvés-elmélettel gazdagították a svéd közvéleményt az évek során: a jugoszláv titkosszolgálat bérgyilkosától, a PKK kurd terrorszervezeten át a svéd titkosszolgálat szélsőjobboldali tisztjéig véletlenszerűen meggyanúsítottak már szinte mindenkit.

Az biztos, hogy Olof Palme elvei és cselekedetei sokaknál kiverték a biztosítékot. Hangosan kritizálta a vietnámi háborút, és európai, nyugati politikustól szokatlan módon többször találkozott a kubai forradalmár Fidel Castróval, amivel valószínűleg nem lopta be magát az amerikai külpolitika és titkosszolgálatok szívébe.

Ráadásul nyíltan támogatta a Palesztin Felszabadítási Szervezetet, amiért a MOSZAD izraeli titkosszolgálat sem tartozott a legnagyobb hívei közé. És ugyan a nemzetközi politikát kevésbé zavarhatta, hogy Palme nyilvánosan elítélte a dél-afrikai apartheidet, de ezzel a fehér felsőbbrendűség híveinek és mindenféle nacionalista csoportoknak is biztosan szálka volt a szemében.

Január 30-án (Olof Palme születésnapján) és február 28-án Svédországban és világszerte sokan emlékeznek a kedvelt és elismert politikusra, akinek méltánytalan és kegyetlen meggyilkolása megrendítette az egész svéd és európai társadalmat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor

2017 Kidsnews | All rights reserved