Február 3. – rejtvény legek – ma van a Magyar Rejtvényfejtők Napja


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

1957-ben ezen a napon jelent meg Magyarországon az első rejtvényújság, erre emlékezve ünnepeljük ma a Rejtvényfejtők Napját. Az úttörő Füles indulása óta a legváltozatosabb rejtvényekkel igyekszik a műfaj rajongóit magához kötni: a klasszikus keresztrejtvények mellett rejtvénycikkek, kvízek, rajzos és ábrás fejtörők is próbára teszik a szellemi kihívást kedvelőket. De nem csak hazánkban népszerű ez a fajta időtöltés. Az Oxfordi Játékkalauz felmérése szerint a keresztrejtvény a világ legnépszerűbb szójátéka, amely szó szerint a világ összes élő nyelvén létezik, sőt még Braille-írással is fejthetnek rejtvényt a látássérült embertársaink.

Azonban ahány nyelv, annyi szokás 😊 – kicsavarva a magyar szólásunkat -, ugyanis a legtöbb országban más és más stílusa és irányzata népszerű időtöltésnek.

Ha kelet-európai szomszédjainkat nézzük, akkor érdekesség, hogy a cseheknél egy kockába több betű is beírható, ami így első hallásra lényegesen könnyebb szerkesztői munkának tűnik, bár a megfejtés keményebb diónak látszik – a lengyeleknél viszont az a menő, ha fekete (vak) kockákból van lényegesen több, mint az aktív fehérekből. A kétnyelvű Kanadában a  keresztrejtvényekbe a vízszintes szavakat angolul, a függőlegeseket pedig franciául kell beírni, azzal nehezítve, hogy a szerkesztők az angol szavak meghatározását franciául, a franciákét pedig angolul adják meg. :O

A legnehezebb fejtörő a szakértők szerint az olasz keresztrejtvény, ahol a számozatlan fehér négyzethálóban a számokat és a vakkockákat is a rejtvény megfejtőinek kell beírnia.

A Guinness World Records 2007. május 15-i adatai szerint a legeredményesebb keresztrejtvény-összeállító Roger Squires az Ironbridge-ből (Shropshire, Egyesült Királyság), aki 2007. május 14-én tette közzé 66.666. keresztrejtvényét, ami összesen kb. 2 millió szórejtvényt jelent.Roger Squires egyébként főállású keresztrejtvény-szerkesztő és annak a négytagú stábnak a tagja, akik a The Times, a The Daily Telegraph, a The Guardian, a Financial Times és a The Independent rejtvényeit készítik. Squires csúcstartó a nyilvántartott keresztrejtvényben valaha használt

leghosszabb szó rekordjával is, amely az 58 betűs walesi város neve volt: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, amelyet a leghosszabb anagramma rekordként is jegyeznek.

A világ legkevesebb szóból álló keresztrejtvényének rekordjával Joe Krozel büszkélkedhet, amennyiben ezt teljesítménynek tekintjük az 50 szavával, bár azt el kell ismerni, hogy a rejtvény a The New York Times keresztrejtvényeként jelent meg, 😊 tehát mégiscsak tudhatott valamit.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.org

rd.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved