Február 5. – ma viselj vöröset, hogy felhívd a figyelmet a szívbetegségekre


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Valentin nap közeledtével sokan néznek körül a szekrényükben piros ruhák után, ugyanakkor ez a szín nemcsak a szerelem színe, de a vért, a szívet és az életet is jelképezi. Egy jól megválasztott vörös ruha valóban lángra lobbanthatja bárki megjelenését, az izgalmas, szenvedélyes, vibráló szín energiát sugároz és erős érzelmi töltete van. Azt viszont kevesebben tudják, hogy hatására a légzés szaporább lesz és az anyagcserét is ösztönzi, sőt akár vérnyomásemelő hatása is lehet. A Wear Red Day – azaz „viselj vöröset nap” célja – a jó megjelenés mellett, hogy felhívja a figyelmet a szívbetegségekre, korunk egyik népbetegségére.

Magyarországon évente 30 ezren kapnak szívrohamot, és 150 ezren vesztik életüket különböző szív betegségek miatt, melyek ezzel megelőzik a szomorú dobogó második fokán álló rákot is.

Az amerikai Országos Szív-, Tüdő- és Vérintézet hívta életre a kezdeményezést, hogy a maikampányban részt vevők segítségével felhívja a figyelmet arra, hogy évente 50 millió ember hal meg szívbetegségben, ez a leghalálosabb betegség nemcsak hazánkban, de az Egyesült Államokban és az egész világon is.

A szívbetegség kialakulásának okai és körülményei egyre elterjedtebbek mindennapjainkban, és a társadalom minden rétegét érintik. A szívbetegség nem konkrét betegség, hanem tényezők együttes hatásának eredménye. A testmozgás hiánya, az egészségtelen étkezés, a stressz és a túlzott alkoholfogyasztás egyaránt hozzájárul a szív megbetegedéséhez.

Különösen aggasztó, hogy hiába lenne a kiváltó okok szinte mindegyike megelőzhető vagy elkerülhető tudatos életviteli döntésekkel, mégis a szívbetegség a vezető halálozási ok a világ szinte minden országában.

A tizenévesek sem érezhetik magukat biztonságban, mivel egyre több tudományos kutatás igazolja a serdülőkori stressz, elhízás és a korai szívbetegségek közti összefüggéseket.

A mai nap kiváló alkalom arra, hogy felülvizsgáld életviteledet és segíts felhívni a környezeted figyelmét a szívbetegségekre és a kialakulásukhoz vezető kockázatokra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

daysoftheyear

2017 Kidsnews | All rights reserved