Február 8. – a Számítógépek Tisztántartásának Világnapja


kidsnews (127éves) - 9 hónapja

Mostanában még több időt töltünk gépeink közelében – már ha ez egyáltalán lehetséges -, mivel az online és hibrid oktatási alapvetően ezeken bonyolódik. Ahogy mondani szokás, rend a lelke mindennek, nincs ez másként az elektromos kütyük esetében sem, és nem csak a virtuális asztalunkon, a desktop könyvtárban tornyosuló fájlok tekintetében, de maguk az eszközök tisztasága szempontjából is..

A laptop és a perifériák tisztításának két célja van: a belső alkatrészek portalanítása és a külső burkolat megtisztítása.

Az előbbinél a használat közben a hűtőrendszerbe került kosz, por és szösz a fő célpont, amelyek a hűtőbordákat, a ventilátort eltömítve akadályozzák a hűtőlevegő áramlását és a működés közben keletkező hő leadását, ami lassítja gépünk működését és a környező alkatrészek túlmelegedése révén csökkenti annak élettartamát. 

A külső tisztításnak esztétikai és higiéniai funkciója van, ami nélkül eszközeink remek táptalajt adnak a különféle élőlényeknek, kórokozóknak, melyek élettani hatásait – lassan egy év „szobafogság” után – talán nem kell senkinek elmagyarázni.

Kezdjük a belső takarítással: na ez az, amit érdemes szakemberre bízni. Bármit is állítsanak a megmondóemberek, semmiképpen sem ajánlott porszívózni, szétszerelni a gépet, mivel ez általában a garancia elvesztését eredményezi és károsíthatja is a gép belsejét.

Kétévente érdemes beiktatni, tapasztalatunk szerint egyes szervizekben takarítás megrendelése esetén plusz szolgáltatást (zsanércsere, billentyűpótlás, etc.) is kaphatunk. Illetve, ha egyéb okból jár szervizben a gép, általában extra költség nélkül kérhetjük a kitakarítását.

Ami a külső takarítást illeti, ezt nyilván érdemes sokkal gyakrabban megtenni, attól függően mennyit és milyen körülmények között használjuk. Ha eszünk-iszunk a gép közelében, érdemes akár hetente vagy gyakrabban megtisztítani.

A takarítás előtt érdemes minden eszközt kikapcsolni, kihúzni, áramtalanítani!

A legjobb a képernyőtisztitó nedves törlőkendő, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor nagyon kevés, NEM ALKOHOLOS tisztítószer, pl. ablaktisztító konyhai puha papírtörlőre (és nem a készülékre) fújva is megteszi.

A klaviatúra szennyeződéseihez is használhatunk nedves törlőkendőt – ezek közül megfelel bármelyik antibakteriális hatású, lehetőleg lebomló anyagból készült változat.

Ha mindez nem elég már,  például a ráömlött zsíros, cukros folyadék esetén, elképzelhető, hogy le kell pattintani a billentyűket, ami eszközt és  gyakorlatot igényel (különösen a visszahelyezésük). Ha nem vagy biztos magadban, vagy a véletlenül lepattintott billentyűt nem tudod visszaraknki, akkor vidd el a laptopot szakemberhez!

Sok helyen reklámoznak nyálkás állagú porgyűjtő anyagokat, amit bele lehet nyomni a billentyűzetbe, ezek meglepően hatékonyak általában, azonban semmiképp ne helyettesítsük slime-mal vagy próbálkozzunk más hasonló házilagos anyaggal.

Radikálisabb, de célravezető megoldás lehet a billentyűzetbe került és/vagy nehezebben hozzáférhető perifériák külső megtisztításához a porszívó, de ebben az esetben mindenképpen javallott a porszívó teljesítményének kisebbre vétele, a megfelelő fej kiválasztása és akár egy harisnya ráhúzása, nehogy a porszívó beszívjon egy billentyűt vagy valami mást a gép környékéről. A billentyűk meglepően könnyen lepattannak a helyükről, ezért a legjobb, ha inkább felettük húzzuk el a porszívó fejét, és nem közvetlenül rajtuk, ezzel elkerülhetjük a porzsákban való kényszerű kukabúvárkodást is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved